Европа: Полицаи в България малтретират малолетни, затворите са унизителни

Въпреки отправяните вече 20 години констатации, властите в България не са предприели мерки за подобряване на условията в местата за задържане

OFFNews 26 март 2015 в 10:50 5048 7

Евродоклад за българските затвори: Полицията малтретира малолетни, условията са унизителни

Снимка Никола Ончев

Малтретиране на задържаните в полицията и в затворите, насилие между затворниците, пренаселеност в затворите, лоши битови условия и в арестите, и в затворите, неадекватно здравно обслужване на задържаните, ниско професионално ниво на персонала, проблеми с дисциплината, сегрегация и лишаване от контакти с външния свят.

Това е картината на българските арести и затвори според доклад на Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (CPT). В заключенията от него е посочено, че в последните 20 години непрекъснато са правени препоръки за отстраняване на тези нередности, към настоящия момент властите в България не са направили нищо.

Същите проблеми са били констатирани и при първото посещение на членове на СРТ през 1995 година. 

В доклада се резюмират основните проблеми, обособени в две части – първо, по отношение на полицейското насилие и лошите условия в полицейските арести, и, второ – по отношение на местата за лишаване от свобода под надзора на Министерството на правосъдието.

Проблемът с физическото малтретиране на затворниците от персонала остава тревожен в трите затвора, посетени от СРТ в началото на 2015 г. – в София, Бургас и Варна. Значително се е увеличил броят на твърденията за целенасочено физическо малтретиране, включително и върху непълнолетни, в софийския арест на бул. „Г. М. Димитров“. Корупцията в системата на затворите остава епидемична, пренаселването - също. Материалните условия дори се влошават, все по-зле става и здравното обслужване.

В заключение в изявлението на СРТ се казва, че ситуацията с лишените от свобода в България трябва радикално да се промени и настоящият документ е един от инструментите на Комитета, с които цели да мотивира и помогне на българските институции и по-специално на министерствата на вътрешните работи и на правосъдието за предприемане на решителни действия.

От Министерството на правосъдието излязоха със становище по доклада, като признават за съществуващите проблеми и посочват, че са започнали работа по пакет от мерки за отстраняването им. Във връзка с решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), в което на страната беше осъдена да плати 28 375 евро за унизителни условия в затворите и беше даден 18-месечен за отстраняване на лошите условия в затворите, е предприет екшън план. Подготвя се и смяната на ръководния състав на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", като вече са сменени шефовете на на Софийския и Бургаския затвор и на поправителния дом в Бойчиновци.

Стартирали са ремонти "на широк фронт", а към прокуратурата са подадени сигнали за случаи на насилие и корупция, с които правосъдното министерство разполага. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови