Европа: Полицаи в България малтретират малолетни, затворите са унизителни

Въпреки отправяните вече 20 години констатации, властите в България не са предприели мерки за подобряване на условията в местата за задържане

OFFNews Последна промяна на 26 март 2015 в 10:50 4041 7

Евродоклад за българските затвори: Полицията малтретира малолетни, условията са унизителни

Снимка Никола Ончев

Малтретиране на задържаните в полицията и в затворите, насилие между затворниците, пренаселеност в затворите, лоши битови условия и в арестите, и в затворите, неадекватно здравно обслужване на задържаните, ниско професионално ниво на персонала, проблеми с дисциплината, сегрегация и лишаване от контакти с външния свят.

Това е картината на българските арести и затвори според доклад на Европейският комитет за предотвратяване на изтезанията и на нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (CPT). В заключенията от него е посочено, че в последните 20 години непрекъснато са правени препоръки за отстраняване на тези нередности, към настоящия момент властите в България не са направили нищо.

Същите проблеми са били констатирани и при първото посещение на членове на СРТ през 1995 година. 

В доклада се резюмират основните проблеми, обособени в две части – първо, по отношение на полицейското насилие и лошите условия в полицейските арести, и, второ – по отношение на местата за лишаване от свобода под надзора на Министерството на правосъдието.

Проблемът с физическото малтретиране на затворниците от персонала остава тревожен в трите затвора, посетени от СРТ в началото на 2015 г. – в София, Бургас и Варна. Значително се е увеличил броят на твърденията за целенасочено физическо малтретиране, включително и върху непълнолетни, в софийския арест на бул. „Г. М. Димитров“. Корупцията в системата на затворите остава епидемична, пренаселването - също. Материалните условия дори се влошават, все по-зле става и здравното обслужване.

В заключение в изявлението на СРТ се казва, че ситуацията с лишените от свобода в България трябва радикално да се промени и настоящият документ е един от инструментите на Комитета, с които цели да мотивира и помогне на българските институции и по-специално на министерствата на вътрешните работи и на правосъдието за предприемане на решителни действия.

От Министерството на правосъдието излязоха със становище по доклада, като признават за съществуващите проблеми и посочват, че са започнали работа по пакет от мерки за отстраняването им. Във връзка с решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), в което на страната беше осъдена да плати 28 375 евро за унизителни условия в затворите и беше даден 18-месечен за отстраняване на лошите условия в затворите, е предприет екшън план. Подготвя се и смяната на ръководния състав на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", като вече са сменени шефовете на на Софийския и Бургаския затвор и на поправителния дом в Бойчиновци.

Стартирали са ремонти "на широк фронт", а към прокуратурата са подадени сигнали за случаи на насилие и корупция, с които правосъдното министерство разполага. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2015 в 10:41

В друг уебсайт тази информация е представена като доклад на БХК, не на Европа? на кого да вярваме, като знаем колко некадърни и манипулативни са бг пишещите новини (не журналисти, щото не са такива).

26.03 2015 в 13:56

Бай хой , проблема е , че се вкарват хора дето е нелогично да лежат , при положение , че има други с доста по сериозни престъпления . Това е първото , второто е , че проблема възниква понеже контрола в България е слаб на всяко ниво и в затворите не е различно , отпускат се едни пари за всеки затворник примерно 1500 лв на глава , естествено крайните пари са не повече от 500-600 лв другите се крадат по системата . Отделят се пари и за модернизация и ремонти по евро проекти , пак се прибират и нищо не се прави . Охранителите на затвора и те изнудват затворниците за пари , ясно е на всеки , че наркотици пари телефони и всичко което влиза в затворите става с ясното знание на персонала на затвора . И в общи линии и там се краде много . Никой не е казал , че трябва да ти е като на хотел , но идеята е да има възможност да ти се коригира поведението като ти се покаже дисциплина образование и заетост(работа) , не да те вкарват там , да те изнудват и затворниците и охраната и да излизаш след няколко години озверял ..

26.03 2015 в 13:41

А БЕ ХОРА ТОВА ВСЕ ПАК Е ЗАТВОР, А НЕ ПОЧИВНА СТАНЦИЯ НАЛИ? КАКВО СА СЕ РАЗРЕВАЛИ? КАТО НЕ ИСКАТ ДА ЛЕЖАТ ПО ЗАТВОРИТЕ ДА СА СИ СТОЯЛИ НА ЗАДНИЦИТЕ МИРНО И ТИХО КАТО ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА. МАНГАСАРИТЕ МАСОМО ВЪРШАТ УБИЙСТВА НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА ПО СЕЛАТА И СЕГА, КАКВО ДА ВЗЕМЕМ ДА ИМ НАПРАВИМ ЗАТВОРИТЕ ЛУКС КАТЕГОРИЯ ЛИ ЩО ЛИ? НАЛИ ТОВА ВСЕ ПАК Е МЕСТО ЗА ПРЕВЪЗПИТАНИЕ? ЧЕ ТО, АКО Е ТАКА НА КОЙ ЩЕ МУ ДРЕМЕ ДАЛИ ЩЕ ИЗВЪРШИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИЛИ НЕ? КАТО ЗНАЯТ, ЧЕ ВЪТРЕ Е ГОТ ЦИГАНИТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ПРАВЯТ, ЧЕ ДА СЕ НАМЪРДАТ ВЪТРЕ, КЪДЕТО ХЕМ ЩЕ ИМА КЪДЕ НА СПЯТ, ХЕМ ЩЕ ГИ ХРАНЯТ И УСЛОВИЯТА ДОБРИ.

26.03 2015 в 12:19

При положение, че МВР има такъв бюджет и толкова народ са полицаи, нямат никакви извинения за лошите условия. Затворите, айде ясно, не сме единствената държава с кофти затвори (пример -- САЩ). Но арестите? Човешко ли е да те понабият, 3 дни да седиш в опикана килия, да те оплюят по медии и накрая да се окаже, че са се объркали? МВР има нужда от яки реформи, и то не от вътрешни хора, щото те са си свикнали така и не им пречи.

26.03 2015 в 12:00

Има една камара младежи в затворите за марихуана и дребни престъпления , най уместно е такива престъпления да се декриминализират и да се съставя акт , който се заплаща или иззема от държавата и/или полагане на обществено полезен труд , без да се съставя досие на провинилия се , така шансовете му за реализация остават големи . Другото е просто претъпкване на затворите с хора за нищо , които следва да бъдат издържани от държавата , а полицията чрез тях само отчита дейност и се офлянква за реалните проблеми .Да не говорим , че затворите ни са като колежи по престъпност , като влезе някой келеш за някоя глупост и излиза опечен престъпник с контакти .... Крайно време е да докажем , че можем да заприличаме на модерна държава ....

26.03 2015 в 11:45

Да се вземат мерки! Не може убийците и изнасилвачите да живеят в такива условия! Минимум 4 звезди трябва да им е килията, с джакузи вътре, по възможност и мини-голф игрище да има!

26.03 2015 в 11:25

Да вземат кокошкарите да ги пускат от затвора и да вкарват убийците като няма място, а не както е сега, за 1 кокошка влязъл за 15 години, а за убийство, на свобода!