Германия отказва да екстрадира българи заради лошите условия в затворите ни

OFFNews 20 март 2015 в 13:48 10340 6

Две съдилища в Германия отказаха да екстрадират осъдени наши сънародници заради лошите условията в българските затвори.

Главния прокурор Сотир Цацаров е информирал правосъдния министър Христо Иванов за това, съобщиха от пресцентърът на прокуратурата.

От писмото на Цацаров до Иванов става ясно, че Окръжният съд на гр. Олденбург и Върховният областен съд на гр. Бремен са отказали екстрадиция на трима български граждани. Съдебните решения на двете съдилища са окончателни и не подлежат на обжалване и протестиране.

Мотивите за отказите са лошите условия в затвора във Варна. По случаите са образувани казуси в Евроджъст.

За решението си германските съдебни власти се позовават на Доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото и унизително отнасяне от 04.02.2012 г. и Резолюцията на Европейския парламент от 15.12.2011 г. относно условията за задържане в ЕС.

Тъй като местата за лишаване от свобода са под юрисдикцията на Министерство на правосъдието, Цацаров е поставил въпроса като сериозен проблем, който би могъл да се превърне в тенденция, ако своевременно не бъдат взети мерки за решаването му.

В писмото на главния прокурор до правосъдния министър се акцентира върху необходимостта от транспониране на принципа на взаимно признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания „лишаване от свобода“ за целите на тяхното изпълнение в ЕС.

Въпросът многократно е дискутиран на форуми на Евроджъст и Консултативния съвет на Главните прокурори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови