Дори Украйна да иска само част от оборудването на АЕЦ Белене, ще плати пълната цена - 1,176 млрд. лева

Ружа Райчева 05 юли 2023 в 16:41 2690 2

Зам.-министрите на енергетиката Красимир Ненов и Ива Петрова

Снимка OFFNews/ Ружа Райчева

Зам.-министрите на енергетиката Красимир Ненов и Ива Петрова

Дори Украйна да иска само част от оборудването на АЕЦ "Белене", ще трябва да плати пълна цена, а именно 1 млрд. 176 млн. лв. Срокът на министъра на енергетиката за преговори с украинската страна се удължава на 60 дни. 

Това съобщи Делян Добрев от ГЕРБ по време на днешното заседание на парламентарната комисия по енергетика. Депутатите обсъдиха внесеното от ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) проекторешение на Народното събрание (НС), който задължава министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене".

Депутатите приеха проекторешението - 15 гласуваха "за" (ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН), а против - 6 депутати ("Възраждане" и БСП). Въздържали се нямаше. Членовете на комисията добавиха точка, в която задължават министъра да информира НС за предприетите действия и конкретни резултати от водените преговори.

"Сумата, която България трябва да получи, е не по-малка от това, което е дала. Министърът на енергетиката на Украйна е казал, че те не проявяват интерес за цялото оборудване, но дори и да искат да купят само част от него - решението на парламента задължава да се плати цената на целия пакет", обясни Делян Добрев, който водеше заседанието.

Добрев каза, че в Украйна още от съветско време е започнало изграждането на няколко блока в ядрена централа в западния град Хмелницки. По думите му Украйна има готова централа, но им липсва оборудването, с което България разполага и "се чуди какво да го прави".

Според Добрев Украйна е единственият потенциален купувач на това оборудване (б. а. - по думите му иначе то ще отиде за скрап), а България е единственият възможен продавач. Делян Добрев обяви ситуацията за уникална, защото България има шанс да си възстанови парите, дадени от НЕК на Атомстройекспорт през 2018 г. (601 617 113 евро или 1 176 660 837 лева). 

Министърът на енергетиката бе категоричен, че 30 дни е твърде кратък срок, за да проведе преговори с украинската страна, и депутатите се съгласиха да удължат срока, заложен в проекторешението, на 60 дни.

Искра Михайлова от "Възраждане" каза, че трябва да се даде оценка на въздействието на това проекторешение. Тя посочи, че партията ѝ няма да подкрепи проекторешението, а след нея и Драгомир Стойнев от БСП даде същата заявка. Пламена Митова от "Има такъв народ" каза, че те ще гласуват "за".

Цончо Ганев от "Възраждане" каза, че не мисли, че Украйна има тези пари да си плати за оборудването, а Ивайло Мирчев от ДБ му отговори, че Украйна вече е платила на България близо 5 млрд. за военна продукция. Делян Добрев се намеси и каза, че тези оръжия са били изпратени на Полша, а не на Украйна, което предизвика смях в залата. Жечо Станков от ГЕРБ каза, че такава възможност, каквато има в момента, е win-win ситуация за двете страни. 

По време на днешното заседание набързо беше изслушан министърът на енергетиката Румен Радев. Причината за краткото изслушване, което продължи по-малко от половин час, е, че министърът трябваше да е в Министерския съвет (МС) в 15 часа за заседание на кабинета. Делян Добрев от ГЕРБ каза, че никога не е чувал МС да заседава в 15 часа следобед.

Васил Стефанов (ПП-ДБ) попита дали е получен анализ от адвокатска кантора и предприети ли са действия по исканията на "Газпром експорт", които заплашиха България с международно арбитражно дело, ако България не изпълни задълженията си по договор с руската компания.

Румен Радев отговори, че Министерството на енергетиката (МЕ) е избрало международна адвокатска кантора в сектора на международния арбитраж. Насрочен е правен анализ на потенциалния арбитражен спор.

Стоян Таслаков от "Възраждане" попита Радев дали е водил разговори с украинския енергиен министър за предложената от ГЕРБ и ПП-ДБ продажба на оборудване от АЕЦ "Белене" на Украйна. Той попита какъв ще е ефектът от тази продажба за България и хората.

Министърът отговори, че въпросът на Таслаков цели ненужно безпокойство. По думите на Радев МЕ е водило разговори с украинския министър на енергетиката, но в посока установяване на отношения в ядрената енергетика за обмен на технологии и знания.

След тези два въпроса министърът се наложи да тръгне, за да стигне навреме в МС. На негово място останаха зам.-министрите на енергетиката Красимир Ненов и Ива Петрова, но депутатите не ги питаха за нищо. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

2

Човека

06.07 2023 в 02:03

След 24 февруари 2022 това обурудване е в радел вторични суровини. Не се излагайте да искате толкова пари на украинците.

12407

1

Bad Horse

05.07 2023 в 17:23

Трябва да изкярим всичко възможно и от това старо желязо, както и от старото въоръжение, което ни стои в казармите.

Украйна има подплатена от Запада бездънна банкова сметка! И с парите да се оборудваме с нови реактори и ново въоръжение. Най-добрите в ядрената енергетика в момента са Южна Корея и САЩ. Като се замисля, не правят и лоши оръжия също... :)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика