Брюксел гласува доклада на ЕК за страната ни, Цацаров на дискусия за ролята му

OFFNews 15 март 2016 в 09:32 3152 2

Снимка БГНЕС

Докладите на Еврокомисията за борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния влизат днес в съвета по общи въпроси в Брюксел. Те ще бъдат гласувани без дебати, съобщи БНР. 

България е представена от вицепремиера Меглена Кунева. Преди месец ЕК обяви, че усилията на българските институции в борбата с корупцията и съдебната реформа продължават да са нерешителни и поиска външна помощ за София от европейски експерти. В доклада за Румъния се говори за "убедителни резултати", а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер намекна, че румънският мониторинг може да бъде прекратен преди българския. 

В сряда докладите ще бъдат обсъдени и от евродепутатите в комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. 

Евродепутатите Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС организират утре в Европейския парламент в Брюксел конференция на тема "Механизъм за сътрудничество и проверка - функциониране, ефект, препоръки". Основна тема на форума е "Преосмисляне на Механизма за сътрудничество и проверка - опитът на България". В него ще участват главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният инспектор на Инспектората на Върховния административен съд Теодора Точкова и зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова, както и зам.-генералният секретар на Европейската комисия Параскеви Мишу, както и Мариан-Жан Маринеску, ръководител на румънските евродепутати от ЕНП.

ДСБ и Гражданският съвет на Реформаторския блок вече се обявиха против инициативата на евродепутатите. Според тях искането за отпадането на мониторинга върху България цели запазване на статуквото в правосъдието и вътрешния ред.

Според Мария Габриел обаче идеята не е да се спира този механизъм, а да се обсъди дали той носи ефективност, след като вече съществува общ Европейски механизъм за върховенство на правото. Илияна Йотова смята, че механизмът за наблюдение в момента вреди на България в международен план и не дава очакваните резултати във вътрешен план, уточнява Клуб Z. Според Емил Радев България и Румъния са третирани като държави втора категория, които единствен имат подобен механизъм. Филиз Хюсменова също смята, че мониторингът има дискриминационен характер спрямо България и Румъния, но не и към страни със сходни проблеми, които са се присъединили към ЕС по-късно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!