Дянков: В "Панамагейт" ще има български политици и бизнесмени, печелили поръчки

OFFNews 17 април 2016 в 19:02 4655 2

От "Досиетата от Панама" ще изскочат и имена на български политици. Ако не ги извадят български медии, то чуждестранни ще ги извадят. Това обяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV. 

Офшорки имат предимно два типа хора - бизнесмени, които или искат нещо да прикрият, или някоя транзакция, или искат да избягват лоши данъци. В България, за радост, от няколко години имаме добър и нисък плосък данък, така че тази причина е отпаднала за повечето български бизнесмени и отпада другата причина да се прикриват разни връзки между бизнесмени и властта, коментира Дянков, като допълни, че той самият няма офшорки и не е имал.

Не е логично да се виждат сметки отпреди 20-25 години, от началото на прехода, тогава данъците бяха доста по-високи, имаше обективна причина. Но след като намалихме данъчното бреме, съм убеден, че другата теза, тази, която споменах, за съвместната работа между някои медии и някои политици продължава и днес, продължава и през целия преходен период. И това е по-интересната част от тези данни. Щом излезе в Исландия, щом излезе в Англия – държава, която има много резки регулации по тази тема, съм убеден, че български политици са замесени в това, каза Дянков.

Очаквам да излязат два типа офшорки, два типа сделки. Първата, която почва да излиза, но само от страна на бизнесмени по време на приватизацията в България, 90-те години, началото на 2000 година, когато доста приватизации минаха, голяма част от тях минаха по неособено прозрачен начин и държавата не получи голямо количество пари. Ще е интересно да се види къде са отишли голяма част от тези пари, аз съм убеден, че са отишли при политиците, които тогава са водели политически процес и съответно приватизациите. Убеден съм, че сред тях има и хора с офшорки. Втората група, която и в момента съществува в България и която се изхранва основно от това да работи с едни или други бизнес интереси в ущърб на държавата, особено с обществени поръчки. Така че очаквам и в сегашните политици да излязат имена с офшорки, коментира бившият финансов министър.

Той допълни, че от "Панамагейт" очаква да се появят спечелените обществени поръчки, значителна част от които са влизали в ръцете на бизнесмени, разбирали се с част от политическата класа.

По повод разследването на картел на горива в България Дянков посочи, че според него картел няма да се докаже. 

Просто секторът е специфичен, самите бензиностанции са сравнително близки една до друга. Те просто пресичат пътя и виждат каква е цената на другата бензиностанция. За да са конкурентоспособни, правят същата цена. Така че в този сектор аз не смятам, че дори и след анализи ще можем да покажем присъствието на картел, каза той.

Дянков коментира и здравната реформа, като подчерта, че единственият начин такава да се случи е да бъде заменен здравният министър Петър Москов. 

Дават се различни и често екзотични идеи относно това, което трябва да се направи в здравеопазването. Много допълнителни пари влязоха в здравеопазването – и миналата година с над половин милиард, и по-миналата година с 380 милиона, така че за последните 2 години и малко над 1 милиард лева допълнителни пари са влезли в здравеопазването. Това не е някаква промяна или ако има промяна, то тя не е за добро, категоричен е Дянков.

Той даде добра оценка на работата на настоящия финансов министър Владислав Горанов, но посочи, че редица други министри не се справя, в това число и Москов.

Продължаваме да имаме сравнително спокойствие, което показва, че в рамките на това управление ще се теглят доста повече заеми в сравнение с нашето, където се опитвахме да съкратим и дефицит, и външното. В момента - дали защото е коалиция и всеки партньор иска да се покаже, че са добри към избирателите си и не искат да правят сериозни реформи, но факт е, че се теглят все по-големи и по-големи заеми, външният ни дълг и въобще публичният дълг е удвоен в рамките на само 3 години, каза Дянков.

Той даде оценка на правителството между среден 3 и добър 4, като оценката върви надолу - преди 6 месеца би дал по-висока оценка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!