Симеон Дянков: България вече е в дългова спирала

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2015 в 09:16 6313 18

Бюджет 2016 е положителна стъпка, той обаче крие две опасности. Едната е в предложената концесия за летище София, по принцип стъпката е добра, но дали 600 млн. могат да се вземат толкова бързо не е сигурно, а е заложено в бюджета. 

Втората опасност е дефицитът в енергетиката от над 4 млрд. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по бТВ. 

Новият дълг от 5 млрд. е твърде голям, освен ако няма дефицит, за който не знаем. Ние вече сме в дългова спирала, допълни Дянков. Кабинетът си гарантира спокойствие, но това не може да продължава прекалено дълго. 

"За мен повишаване цената на винетките е правилно, но доста закъсняло решение. Цената е поносима. Все пак по някакъв държавата трябва да тръгне към по-балансиран бюджет в областта на изграждане на нови пътища. Много се строи и открива у нас. Но това нещо трябва да се развива и поддържа с времето. А Европа не ни дава парите за доразвиване на пътищата. И с повишаване цената на винетките ние правим точно това-намираме тези пари", обясни Дянков. 

Реформата в МВР трябваше да бъде направена преди да се изготви бюджета, каза още бившият министър на финансите. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2015 в 13:48

Да, в дългова спирала сме. Няма как да не сме с 16 милиарда заем от Борисов за тази година и още 5,5 милиарда, който предвижда престъпното му правителство да вземе 2016

23.11 2015 в 13:09

Ка.пут, ти жив ли си още ве, майка ти да ев.а

23.11 2015 в 13:08

F1 спести ни предизборните глупости. Няма избори на хоризонта. А и да има все тая.

Орешарски фалира КТБ и това ни струва 5 милиарда дръвнико. А кабинаета на Борисов още не са взели 16 милиарда. 16 милиарда е рамката за 4 години. Освен това не иска още 5, а иска 5 от тия 16 и най-вероятно не са 5 ами 3 и половина......

Тенденцията обаче е видна за висчки. България затъва и при Орешарски затъваше и сега продължава и реформи няма.

23.11 2015 в 12:56

Орешарски искаше 1 милиард.
Мутрата взе 16 милиарда, като обясняваше, че това ще е за три години напред.
Сега иска още 5 милиарда.

Ебати наглеца. Да еба и офффффчия народ.

23.11 2015 в 12:52

Винетките трябва да се повишат двойно, данъците тройно.Заплатите да се намалят на половина. Отпуските да се забранят. Основния здравен пакет трябва да включва само почистването на зъбен камък на един зъб. Здравните вноски да се увеличат на 500 лв. минималната на месец. Тогава се надявам булгаристанския роб да усети някакъв неприятен гъдел в свинктера и поне да тръгне да се чеше по усилено и "най-лудите" да тръгнат МИРНО да протестират, задължително след работно време пред празното народно събрание. Естествено всичко да е съгласувано с МВР и без нарушаване на правата на по-заспалите граждани от селски произход. И така поне 400 дни ..... до като им омръзне на протестиращите и се приберат по домовете си. И така до второто пришествие.

23.11 2015 в 12:30

№12 това което Аз разбирам по неговите думи е, че цената на винетката трябва да се повиши, защото до сега събираните пари от винетки не знаем как са ги усвоили, и този начин на усвояване да продължава, защото няма нови пътища за правене със пари от Европа.

23.11 2015 в 12:14

"Дянков говори за пътища! Аз се замислих, че не знам нищо за технологията, по която асфалта се произвежда! Така, този, "икономист", иска да ме обеди, че трябва да плащам по-висока цена за винетка или каквото и да е друго, без пояснения от какво точно се формира по-високата цена."

Напротив, казва ти, ама не четеш.

"За мен повишаване цената на винетките е правилно, но доста закъсняло решение. Цената е поносима. Все пак по някакъв държавата трябва да тръгне към по-балансиран бюджет в областта на изграждане на нови пътища. Много се строи и открива у нас. Но това нещо трябва да се развива и поддържа с времето. А Европа не ни дава парите за доразвиване на пътищата. И с повишаване цената на винетките ние правим точно това-намираме тези пари", обясни Дянков.

23.11 2015 в 11:44

#10 Коментара ти е само за зелени палци. Но ги има и такива, които не искат да има ред в тази държава!

23.11 2015 в 11:31

#07 за винетките съм съгасен, че трябва да се качат АКО има рационално управление на средствата. България очеизвадно не дава достатъчно за поддържка на пътната мрежа. Аз искам примерно да има не само осева линия ами и странични линии на пътищата и според мен това би спасило много хора. отделно са трповете по пътищата, неравностите и т.н. Магистралите дето вдигнаха са хубави също ама и те искат пари за поддръжка. Както виждаш от ремонтите дето сега се правят най-сетне ключови компоненти на магистралите са били пред тотален колапс - тунели, мостове...тия неща си искат ежегодна грижа и поддръжка, не може веднъж на 25 години да се ремонтират.

Проблема с управлението на средствата е голям. Проблема е, че и да дигнат винетките ако всичките кинти ги откраднат, пак няма да има и за боя за осевите линии. Та тоя проблем се решава като се почне тая прословута съдебна реформа. Ако почнат политиците да влизат в пандела подобно на Румъния имаме шанс. Докато политиците ни се чувстват в безопасност, ще си крадат на воля независимо дали ГЕРБ,БСП, АБВ, ВГЗ или нещо друго изберем

23.11 2015 в 11:26

А това е лошо. Парите ни се обезценяват. Не дай Боже гръцка история.