Депутатите ще избират нов председател на 47-то Народно събрание

OFFNews 22 юни 2022 в 07:25 1645 0

Парламент

Снимка БТА

Народно събрание

Депутатите ще избират нов председател на 47-то Народно събрание на мястото на отстранения на 16 юни с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Възраждане и останалите от ИТН Никола Минчев, съобщава БТА.

Проекторешението е внесла Десислава Атанасова, председател на ПГ На ГЕРБ-СДС. Номинации могат да правят политически групи и депутати.

След отстраняването на Никола Минчев длъжността изпълнява Мирослав Иванов. Възможно е Минчев да бъде предложението на "Продължаваме промяната" за най-високата длъжност в държавата. Ива Митева от ИТН, другото споменавано име за поста, заяви, че отказва да бъде номинирана.

Гласуването ще е явно, по азбучен ред на претендентите. За избран се счита получилият повече от половината от гласовете на присъстващите депутати. Ако няма избран, се провежда второ гласуване, в което участват първите двама номинирани, събрали най-много гласове.

В дневния ред на парламента влиза и приемането на правила за предлагане на кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

През последните 30 години трима председатели на парламента са били отстранени предсрочно от поста: Стефан Савов (36-то НС), Огнян Герджиков (39-то НС) и Димитър Главчев (44-то НС).

Стефан Савов

Стефан Савов, председател на Демократическата партия от коалиция СДС, е избран за председател на 36-ото Народно събрание на 4 ноември 1991 г. след тайно гласуване – със 130 гласа „за“ и 104 „против“. Като свой принцип той обявява – „Повече дела, по-малко думи“. На 23 юли 1992 г. по искане на БСП се провежда гласуване за предсрочното му освобождаване от поста с мотива, че като председател на Народното събрание не само не съдейства за изграждането на България като демократична, правова и социална държава, но и пречи на това. От присъстващите 230 депутати 115 гласуват "за", а 112 - "против" при необходими 116 гласа за освобождаването му.

На 17 септември 1992 г. е внесено ново искане за освобождаването му от поста, подписано от 82 народни представители - 23 от ДПС и 60 от БСП, с мотива, че като председател на парламента Стефан Савов не проявява еднакъв подход и толерантност към всички народни представители. Друг мотив е, че при постъпването на проектозакони дава приоритет на внесените от ръководената от него Демократическа партия и поведението му в парламентарната зала вместо да води до установяване на порядък и нормално протичане на работния процес, създава конфронтация и по този начин се губи ценно парламентарно време.

На 22 септември 1992 г. ДПС иска писмено първа точка в дневния ред на 23 септември 1992 г. да бъде гласуването за отстраняването на Стефан Савов като председател на парламента, но СДС отказва с мотива, че първо трябва да се приемат законите. Същия ден е проведено заседание на Координационния съвет на СДС, което Стефан Савов напуска, заплашвайки, че ще подаде оставка, след като се почувствал предаден от съюзниците си от СДС. Скандал възниква и в парламента за това дали да се гласува тайно или явно поисканата оставка на председателя на Народното събрание.

На 24 септември 1992 г. в началото на пленарното заседание Стефан Савов подава оставка, посочвайки в края на речта си, че това, което се случва в пленарната зала през последните два дни е в нарушение на Правилника на събранието и противоречи дори на Конституцията на страната. „Всичко тече, всичко се променя“ – е фраза от неговото изказване.

Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков е предложен за председател на 39-ото Народно събрание от коалиция "Национално движение Симеон Втори" (НДСВ). Той е избран на 5 юли 2001 г. с 213 гласа "за", 17 „въздържал се“ и без нито един против. На 3 февруари 2005 г. 112 народни представители от парламентарните групи „Коалиция за България“, ОДС, СДС, „Новото време“, „Народен съюз“ и независими депутати внасят в деловодството на парламента искане за предсрочното му освобождаване.

Основните мотиви са, че Огнян Герджиков е участвал в провеждане на политическо решение на ръководството на НДСВ за неучастие в работата на Народното събрание, с цел да няма парламентарен контрол, връщал е актуални въпроси и питания към министър-председателя и министрите по политическа целесъобразност в тяхна услуга, поставяйки Народното събрание в подчинение на изпълнителната власт в нарушение на конституционния принцип за разделение на властите и взаимодействие между тях, не е осигурявал изпълнението на решенията на Народното събрание за присъствие и отчет на министрите и министър-председателя и е ръководил администрацията на Народното събрание в нарушение на парламентарния правилник. На 4 февруари 2005 г. със 119 гласа "за", 114 "против" и 1 "въздържал се" Огнян Герджиков е освободен предсрочно от поста председател на парламента.

Димитър Главчев

На 19 април 2017 г. Димитър Главчев от партия ГЕРБ е избран за председател на 44-ото Народно събрание със 157 гласа „за“, 81 „въздържал се“ и без нито един против.

На 31 май 2017 г. от БСП внасят искане за оставката на Главчев от поста председател на Народното събрание с мотиви за системно превишаване на правата, системно неизпълнение на задълженията му, грубо нарушаване на правилника за работа на парламента, за допускане на език на омразата в пленарната зала, както и за неефективна работа на парламента. Искането за оставката му е отхвърлено на 1 юни 2017 г. със 118 гласа "против" от мнозинството на парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединените патриоти". За оставката му гласуват 114 депутати от парламентарните групи на "БСП за България", ДПС и "Воля".

На 16 ноември 2017 г. Парламентарната група "БСП за България" внася в деловодството на парламента 88 подписа за предсрочното освобождаване на Главчев от поста. Подписката за оставка на Главчев е подкрепена и от депутати от ДПС с мотива, че той няма моралното право да бъде председател на Народното събрание. Действията на депутатите от БСП са в отговор на отстраняването на председателя на партията Корнелия Нинова от едно заседание и на Антон Кутев за две.

На 15 ноември 2017 г. председателят на БСП Корнелия Нинова е отстранена по време на заседание на парламента от председателя на парламента Димитър Главчев, докато чете декларация от името на Парламентарната група „БСП за България“ във връзка с отказа на мнозинството в парламента да бъде изслушан министър-председателят Бойко Борисов за думите му от 12 ноември 2017 г., че "в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници, хора, които наричат българите дебили". Отстранен е и заместник-председателят на Парламентарната група "БСП за България" Антон Кутев, защото е поискал оставката на председателя на парламента.

На 16 ноември 2017 г. депутатите от "БСП за България" напускат пленарната зала до оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и заявяват, че ще участват само в три заседания - за гласуването на оставката на Димитър Главчев, за обсъждането и приемането на бюджета на държавата за следващата година и за вота на недоверие към кабинета.

На 17 ноември 2017 г. Димитър Главчев депозира в деловодството на Народното събрание оставката си като председател на парламента. След 15-минутна почивка по предложение на Парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева е избрана за нов председател на парламента със 138 гласа "за", 3 "против" и 71 "въздържал се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки