Депутатите отхвърлиха ветото върху закона на Пеевски за КТБ

ОFFNews 07 март 2018 в 12:43 4232 1

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Законът беше повторно приет със 129 гласа "за" и 40 "против". Срещу отхвърлянето на ветото гласуваха от БСП и "Воля".

"Ще опитам да коментирам без емоции наложеното вето от президента. Това е третият законопроект, който цели да обезпечи възможността кредиторите да получат справедливо обезпечаване на имуществото", коментира в пленарната зала председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. 

Социалистът Крум Зарков заяви, че подкрепя ветото на президента, защото засягат конкретна ситуация, а не обща и в такива ситуации промените са неудачни. 

По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира и участието на депутати от БСП в протеста срещу правителството. Той настоя социалистите да се върнат в залата и добави "учудвам се, че депутатите от БСП не носят стълби, за да драпат по прозорците на Министерския съвет". Добрев добави, че има въпроси към липсващи депутати от левицата, а питанията бяха "Каква е връзката на депутати от БСП с КТБ?" и "Съдружник ли е Eлена Йончева с офшорна компания?". 

"Предният път забелязах, че госпожа Йончева не беше в зала, за да гласува този законопроект. Не твърдя, но питам това да не би да се дължи на нейно притеснение, че тя е в конфликт на интереси по този закон. Днес отново я няма при гласуването на закона", коментира той. Отговорът на социалистите не закъсня "Дебатът, въпреки че има КТБ в него, не е за кой какво е правил в КТБ, а е за ветото на президента. Освен това – народните представители нямат основания да задават въпроси на други депутати от тази трибуна. Има институции, където това трябва да се направи", заяви Крум Зарков.

Зарков попита дали Добрев твърди, че Йончева е източила КТБ и добави, че подобно твърдение е "пълен абсурд".

Преди да започнат дебатите по ветото от ДПС отговориха на част от притесненията на президента. Държавният глава мотивира решението си с това, че "обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон"

"Написахме писмо до министъра на финансите, с което го помолихме да ни съдейства с отговор на три въпроса чрез синдиците на КТБ, за да задоволим обществения интерес и да отговорим на призива на президента", каза депутатът от ДПС Йордан Цонев. Те са поискали да знаят какъв е списъкът на извършените до момента от страна на КТБ заличавания, освобождавания на уредени в полза на банката обезпечения. От ДПС за задали въпрос и за пълния списък на прихващанията, който го има и на страницата на Фонда за гарантиране на влоговете. Третият въпрос е бил за броя на заведените съдебни дела за прихващане - те са 205, а материалния интерес по тях е в размер на над 1 млрд. лева.

"Смятам, че тези цифри ще убедят президента, неговата администрация и обществото, че общественият интерес е много значим и си струва използването на този правен похват и отговаряме на мотивите на президента", коментира Цонев.

Държавният глава наложи вето на приетото от парламента изменение в закона на 21 февруари тази година, след като те бяха окончателно приети в пленарната зала две седмици по-рано с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Воля", а тези от БСП се въздържаха. Ветото дойде малко след като Радев публично отправи въпроси към премиера Бойко Борисов за това дали има връзки и бизнес интереси с Делян Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови