Стотици под прозореца на Борисов: Оставка! Гинка си ти! (на живо)

OFFNews 07 март 2018 в 11:33 16053 14

Стотици хора се събраха на протеста пред Министерски съвет, където в момента заседава правителството. Под прозорците на "Дондуков" 1 в момента премиерът Борисов слуша звучни възгласи "Оставка", "Шайка", "Престъпници".

Протестът бе организиран от няколко организации, сред които БСП, "Българска пролет" и "Възраждане", а непосредственият повод е скандалната продажба на ЧЕЗ на Гинка Върбакова от Пазарджик.

"Гинка от Пазарджик е Бойко Методиев Борисов", заяви по мегафона пред множеството Велизар Енчев.

На протеста е и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Дошли сме от Лондон да запалим бунта. Да се борим за свободата си. Няма накъде повече да отстъпваме. Или ние, или те", заяви активистът на БСП-Лондон Йордан Мичев под одобрителните възгласи на множеството.

Именно лондончанинът Мичев, заедно с внука на вожда и учителя Георги Димитров, който носи неговото име, бяха първите на протеста. Те издигнаха плакати пред МС още от 9 часа сутринта.

След него думата взе депутатът от левицата Таско Ерменков.

Докарахме го до там една Гинка да ни определя бъдещето. Натискът ни трябва да е всеки ден, за да я има България, каза той.

Бившият патриот Димитър Байрактаров след него обяви, че в МС сега заседават престъпници.

"Там надничат уплашено. Съгласни ли сте да ви управляват безцеремонни простаци, отправящи обиди към патриарха на РПЦ. Ние днес сме тук, за да дръпнем шалтера на това правителство", каза бившият съпартиец на Валери Симеонов.

Според Корнелия Нинова кабинетът на Борисов е опорочил европредседателството на България и е лишил българския бизнес да се развива и инвестира. Тя посочи и че всеки критик на властта е гонен жестоко от режима на Борисов.

"Вие опорочихте всичко у нас с Калинки, Гинки и Деляндобревци", обърна се към премиера Нинова.

Лидерът на Движение "Българска пролет" Велизар Енчев заяви пред OFFNews, че е нужно процедурата по продажбата на българските активи на ЧЕЗ да бъде рестартирана. Според Енчев е беспорно участието на фирми на ГЕРБ в сделката с енергоразпределителното дружество. От "Възраждане" ще настояват в новата процедура по продажбата на ЧЕЗ българската държава да се включи като икономически субект, а не само като регулатор.

Организационният секретар на "Възраждане" Николай Денчев обясни, че движението ще се бори за либерализация на енергийния пазар. Денчев каза още, че трябва да се ликвидира монополното положение на пазара, тъй като "енергото се използва за притискане на бизнеса".

Протестиращите започнаха подписка за прекратяване на сделката с ЧЕЗ. Те също така бяха изготвили оставката на премиера Бойко Борисов, като в края на протеста се опитаха да му я връчат, но бяха възпрени от полицията пред Министерския съвет.

Председателят на движение "Възраждане" обяви, че протести се очакват и утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

13

sawall

07.03 2018 в 15:40

Шопе, така си е, но БСП се надяват да яхнат вълната на това недоволство, но не им се удава, защото всички помнят каква измета са пък те...

12329

11

Шопа

07.03 2018 в 15:11

Хората искат оставка, защото им ПИСНА ! и от ББ и ЦЦ и Гинки, Калинки и всякаква измет.

6001

10

Andrej1234

07.03 2018 в 14:33

явно хората искат оставката заради ЧЕЗ и явно искат ЧЕЗ да го купи Техноимпекс на другарката Нинова хахахахха