Правната комисия отхвърли ветото върху закона на Пеевски за КТБ

OFFNEWS 28 февруари 2018 в 15:46 3383 2

Комисията по правни въпроси към парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха предложени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

То беше отхвърлено с 13 гласа "за", 7 "против"и нито един въздържал се. Преди гласуването депутатите от БСП в комисията призоваха тези от управляващата коалиция да размислят и да подкрепят ветото. "Не ни чухте на първо и на второ четене, надяваме се сега да ни чуете", каза социалистът Филип Попов. 

"Според мен е спорна полезността на този закон. ОТ друга страна обаче мисля ,че са безспорни негативните последици от такъв тип законодателство. Те водят до правна и политическа несигурност. Инвестиционният риск за България ще се увеличи. Именно в това са моите мотиви, с които аз ще подкрепя ветото", коментира още Попов.

По време на заседанието на комисията думата взе и един от синдиците на КТБ - Ангел Донов. По думите му ветото трябва да бъде отхвърлено, защото промените на ДПС "ще помогнат помогне в масата на несъстоятелността да влязат 1,174 млрд. лева".

"Досега тази цифра не я бяхме казвали, и мислим, че това е фактически основният мотив, че не е ясно какъв ще е ефекта от този закон. Ефектът ще е възможността да влязат 1,174 милиарда. Ако бъде приет, ще ни помогне на нас да съберем тази сума, а вложителите на банката ще си получат парите", каза той. 

Промените в закона бяха окончателно гласувани в пленарната зала на 9 февруари 2018 г. с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Воля", а тези от БСП се въздържаха.

Държавният глава наложи вето на приетото от парламента изменение в закона миналата седмица. Тогава той мотивира решението си с това, че "обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон", а от ДПС обявиха, че ще се съобразят с част от мотивите. Ветото дойде малко след като Радев публично отправи въпроси към премиера Бойко Борисов за това дали има връзки и бизнес интереси с Делян Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови