Законът на Пеевски за КТБ мина и на второ четене

OFFNews 09 февруари 2018 в 09:39 24727 3

Окончателно парламентът прие на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от депутата от ДПС Делян Пеевски и неговите колеги Йордан Цонев и Хамид Хамид. Законът е познат и като "Закона срещу вторичното разграбване на КТБ".

В мотивите на законопроекта е записано, че той цели да се осигурят ефективни механизми за попълване на масата на несъстоятелността на банка, обявена в несъстоятелност, както и да се противодейства на схеми за вторичното разграбване на активите, закупени пряко или непряко с пари с такъв произход.

Промените включват забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност. Въвежда се и относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка.

Законопроектът предвижда също обявяването за нищожни на всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество, както и недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето ѝ под специален надзор.

По време на дебатите от „БСП за България” обявиха, че не подкрепят законопроекта. „Мотивите, които ни се предлагат от вносителите, са отново да се прехвърлят проблемите от болната на здравата глава”, посочи народният представител Тодор Байчев. „Нямаме никакви основания да подкрепим направените промени”, допълни той.

В реплика Хамид Хамид от ДПС, който е сред вносителите на законопроекта, заяви, че предложените промени са изцяло в обществен интерес и призова народните представители внимателно да се запознаят с него. „Не знам от какви лични интереси вчера и днес толкова яростно защитавате едни и същи тези, като са на един крадец, който се крие в Белград”, посочи Хамид.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

09.02 2018 в 11:57

Как са се гушнали ГЕРБ и ДПС с мафията на Прасето! А това, че БСП се правят на опозиция не заблуждава никого!