Д-р Делян Георгиев: Изгрев има нужда от спешна помощ, сега е занемарена джунгла

Детските площадки в района напомнят снимки от Припят след Чернобил, казва лекарят

Юлиана Ончева 22 октомври 2019 в 08:41 8147 1

Д-р Делян Георгиев е кандидат за кмет на район "Изгрев" от БСП. Той е на 33 години, лекар в Спешна медицинска помощ - София. Баща е на 3 деца. 

- Д-р Георгиев, защо се кандидатирате за кмет - има ли нужда район Изгрев от лекар, при това от Спешна помощ. И могат ли хората да разчитат, че ще реагирате по-спешно на проблемите им?

- Кандидатирам се по няколко причини. Роден съм и живея в района, по-точно в ж.к. „Дианабад“. Това ме прави пристрастен към съдбата на родното ми място. Не съм безразличен към проблемите и неуредиците, които царуват в кварталите, междублоковите пространства, лошото управление на общинската администрация, корупцията и т.н. Моите съкварталци са доведени до ръба на отчаянието от некомпетентното и фрагментирано управление на целия район през последните няколко мандата. Общината очевидно не е добър стопанин, но това няма и как да се случи, защото в момента, в сградата на районната администрация на ул. „Атанас Далчев“, почти 100% от служителите са от други райони на София. Сами си отговорете на въпроса, доколко те са ангажирани, в това число и емоционално, с проблемите на „Изгрев“ и с тяхното навременно и качествено разрешаване. 

По отношение на професията ми, ако анализираме чисто исторически местното самоуправление в България, а и в световен мащаб, ще се изненадате колко успешни кметове и общински съветници лекари е имало и има в момента. Само ще припомня, че един от най-успешните, уважавани и обичани бе покойният ортопед д-р Евгений Желев, кмет на гр. Стара Загора, който беше и министър на здравеопазването. Примерите са много и тук и по света. Човекът, който за пръв път въведе понятието „умен град“ и го реализира на практика, също беше лекар и два мандата кмет на Сеул, Южна Корея. 
Район „Изгрев“ има нужда от спешно разрешаване на редица проблеми и отстраняването на управленски грешки, които тежат като воденичен камък на хората от години. Вярвам, че при успех на изборите на 27 октомври, заедно с моя екип, съставен от млади, образовани и най-вече местни хора, ще успеем да се справим с тежката ситуация, защото не сме безразлични. „Изгрев“ е нашият район, в него живеем ние и децата ни. 

- Кои според Вас са основните проблеми на хората в този район - топ 3?

- Бих посочил на първо място тежкото, неконтролирано и несъобразено инфраструктурно презастрояване на кварталите. Буквално всяко междублоково пространство, градинка и зелена площ са под прицел на строителните компании. Интересите са много. Нашият район е един от най-привлекателните за живеене в София, а това повлече след себе си безразборното строителство на жилищни кооперации. Къде са, обаче детските градини? Яслите? Площадките, на които да играят децата? Скоро и местата в училищата ще бъдат крайно недостатъчни и няма да отговорят на нуждите на живеещите, на новодомците, които са предимно млади, семейни хора. В моята програма за управление на района изрично е записано - построяване на нова детска градина. Място за нея има, противно на твърденията на опонентите ни. Неприятен факт е, че ж.к. „Изгрев“ е един от малкото софийски квартали, където, до ден днешен, няма детска градина. Именно там планираме изграждането на такава. Друг важен момент е изграждането на детското крило към IV поликлиника. Парцел и идея за това, както и решение на Столичния общински съвет, има от повече от 20 години, но към момента нищо не е направено за изграждането. А това е притеснително.

Друг важен за хората на „Изгрев“ проблем е тежкото състояние на междублоковите пространства, местата за спорт и отдих. Квартал „Изток“, някога емблематичен и елитен, в моментна е занемарена джунгла. Дърветата не се кастрят и поддържат, уличното осветление е отдавна забравен рудимент от миналото. Настилките, тротоарите, бордюрите и улиците не са пипани от повече от 30 години. Да не говорим за миенето на кварталните улици, снегопочистването и събирането и извозването на листата и падналите изсъхнали клони от дърветата и храстите. На много места детските площадки между блоковете напомнят фотографиите от Припят, след аварията в Чернобил. Даже там сякаш са няколко идеи по-добри. Инфраструктурата на район „Изгрев“ е застинала някъде в 80-те години на миналия век. Всичко е само фасада, внушения и спомени. Време е ние, жителите на района, да вземем контрола в наши ръце и да върнем славата на някога елитния район „Изгрев“.

Какво Ви казват хората при срещите Ви с тях?

- Всичко което споделиха с мен хората от трите квартала, ме амбицира още повече. Проблемите ме заляха като вълни. Навсякъде срещнах тъга по миналото на района, отчаяние и чувство на безпомощност. Много местни жители се самоорганизират, сами поправят детските съоръжения, пейките, сковават беседки. На тази инициативност районната администрация отговаря с глоби, актове и последващо събаряне на онова, което хората са направили със собствените си ръце. Къде е партньорството между гражданите и местната власт? Риторичен въпрос…

- Има ли места за изграждане на паркинги в Изгрев, предвиждате ли такива? И ще има ли зелена зона в района? 

- Паркингите и липсата на места за паркиране е един от трите най-наболели проблема при нас. Многото нови блокове и кооперации, които се построиха, особено в последния мандат ни „насадиха“ и този проблем. Новодомците дойдоха с автомобилите си и това е нормално, но инфраструктурата на района е планирана с определен капацитет, който отдавна е изчерпан. Малкото останали свободни междублокови пространства не позволяват построяването на подземни паркинги. Много трябва да се мисли. Една от идеите на управляващите досега общината е да бъде изграден подземен паркинг, като за целта се вземе част от двора на Професионалната гимназия по фризьорство и козметика. Абсолютна грешка. Дворът на училището трябва да си остане в сегашните граници. Друга идея е да се построи надземен паркинг за 80 автомобила по бившата трамвайна линия до посолството на Руската федерация. Директно в парка!?

Аз считам за по-целесъобразно разработването на стратегия за изграждане на така наречените „умни паркинги“, които да бъдат поставени на възможните за това места, след обсъждане с гражданите, живеещи в непосредствена близост. Важна стъпка за разрешаване на проблема с паркирането е и отдаването на прилежащите към блоковете площи за управление и стопанисване на етажните собствености.

Зелената зона е някакво решение. Но от многобройните ми срещи с хората, оставам с разбирането, че жителите на „Изток“, „Изгрев“ и „Дианабад“ са разделени в мнението си по този въпрос. Вярно, има лек превес на поддръжниците на зоната, но въпросът остава дискусионен и следва да се направи обществено допитване, за да бъдат взето най-правилното решение, в интерес на хората.

- Детските площадки са недостатъчни, предвиждате ли изграждане на нови? 

- Факт. Детските площадки, тяхното реновиране и обезопасяване са един от личните ми приоритети. Имам три деца и знам колко е неприятно, когато играят сред развалини и опасни предмети, стъкла и железа. Междублоковите площадки са важен елемент в социалния живот на кварталите и е редно да заемат приоритетно място в градоустройствената политика на районния кмет и екипа му.

- Хората се дразнят от ниските бордюри, защото калта от тревните площи се свлича по тротоарите и платното, имате ли идея да се оправят? 

- Пътната инфраструктура, тротоарите и алеите отдавна са амортизирани до степен, в която кръпките и бутафорните ремонти само предизвикват негодувание. Трябва да бъдат извършвани цялостни реконструкции и преасфалтиране. За целта ще работя активно със СОС и кмета на София, който и да е той, защото по отношение на пътната инфраструктура принципал е Столична община.

- Как ще спрете презастрояването?

- С предизвикване на местен референдум за въвеждане на мораториум върху жилищното строителство в район „Изгрев“. Мога още сега да Ви кажа какъв ще е резултатът от този референдум. Хората, моите съседи и съкварталци са готови да стигнат до крайности в борбата си с багерите и камионите, със шума и прахоляка. Тук е мястото и моментът районният кмет да подаде ръка. Заедно можем да постигнем абсолютно всичко.

- Имате много хобита - кое от тях смятате, че ще Ви е полезно за работата като кмет? Или сега по време на кампанията за местния вот?

- Четенето. Ще чета внимателно всичко, за да отстоявам адекватно интересите на гражданите. Знаем историите за едрия и дребния шрифт, за запетайките и тълкуванията на написаното. Аз обичам да чета. Много. Това ще е полезно в работата ми като кмет.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13874

1

emanuilis

22.10 2019 в 09:35

Наистина звучи абсурдно, при липса на лекари в спешните центрове, този да го правят държавен администратор. Предвид това, няма да коментирам и снимката на агитационния плакат...