Втори съдия си направи отвод по делото "Белведере"

OFFNews 29 декември 2014 в 14:41 4543 1

Втори съдия си направи отвод по делото

Втори съдия си направи отвод от делото за фалита дружествата "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", съобщиха от Софийски градски съд (СГС).

Съдия Пламен Колев от Софийския градски съд си е направил отвод днес. Мотивите за отвода са, че има обстоятелства, които могат да породят съмнение в неговото безпристрастие. 

Тъй като за деня разпределението на делата е приключило, нов съдия докладчик по делото ще бъде определен утре, уточняват от съда.

Това е втори отвод по делото, което стана достояние на обществеността след изразените от френския посланик Ксавие дьо Кабан съмнения за умишлено отнемане собствеността на фирмата с помощта на българския съд. 

Първа отвод си направи Румяна Ченалова, заради образуваното срещу нея дисциплинарно производство. Това изисква избягване на всякакво съмнение относно безпристрастността на съда.

Случаят с делото "Белведере" доведе до проверка на системата за случайно разпределение на делата в СГС. След скандала съдии поискаха оставката на ръководството на СГС. По-късно с друга декларация към този призив се присъединиха и адвокати. 

Случаят отекна и в дипломатическите среди, след като седем посланици на страни от Европейския съюз подписаха общо писмо, в което призовават за реформи в съдебната система и заявяват, че България ще има тяхната подкрепа, ако започне реформите. След случая с безпрецедентна обща позиция излязоха премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови