Съдия Хайгухи Бодикян поема делото на "Белведере" след Ченалова и Колев

OFFNews 30 декември 2014 в 14:15 6612 1

Съдия Хайгухи Бодикян от Софийския градски съд (СГС) ще гледа делото за фалита на двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере".

Тя е избрана със системата за случайно разпределение на делата, след като отвод от казуса си направиха колегите му Румяна Ченалова и Пламен Колев, съобщиха от СГС.

Делото стана популярно и доведе до отвода на двама съдии от него, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви, че става въпрос за умишлено отнемане собствеността на фирмата с помощта на българския съд. 

Управителят на фирмата Николаос Смирноф, който е отстранен от съда, смята че преминаването на компанията в чужди ръце е част от сценарий.

Първа отвод си направи Румяна Ченалова, заради образуваното срещу нея дисциплинарно производство.

След Ченалова отвод от делото си направи и съдия Пламен Колев. Мотивите му бяха, че вече има предубеденост от страна на адвокатите на "Белведере" по отношение на предубедеността на всички съдии от Търговското отделение на градския съд.

Случаят с делото "Белведере" доведе до проверка на системата за случайно разпределение на делата в СГС. След скандала съдии поискаха оставката на ръководството на СГС. Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Случайният избор на съдия Хайгухи Бодикян в последния работен ден на годината е направен от зам.-шефа на СГС и ръководител на търговското отделение Иво Дачев.

Вероятно в началото на следващата година ще стане ясно решението на съдия Бодикян - дали ще гледа делото по същество или също ще се оттегли от него. В случай на отвод следва ново случайно разпределение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови