''БСП се състезава с ''Възраждане'' на техен терен и губи. Вече не е алтернатива на ГЕРБ''

БСП вече е доволна да бъде балансьор, какъвто беше ДПС, като се залепва за едната или другата страна, коментира бившият лидер на левицата

Ружа Райчева 29 януари 2023 в 09:19 3707 3

Сергей Станишев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Сергей Станишев

Загуби се линията, че БСП е алтернативата на ГЕРБ. Сега алтернативата на ГЕРБ са "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Смятам, че БСП отстъпва позиции, за съжаление. БСП тръгна в посоката да се бори с традиционалисти и националисти на техен терен. Когато се състезаваш с други на техен терен - губиш.

Това заяви пред БНТ бившият министър-председател (2005-2009), бивш лидер на БСП и бивш председател на Партията на европейските социалисти в ЕП Сергей Станишев. Той заяви, че ставаме свидетели на политически театър с предизвестен край, тъй като политиците са се отказали от своята т. нар. периферия.

"Всеки говори на ядрото избиратели. Когато няма политическа стабилност и легитимно управление, то няма как да стои толкова тежко като редовно избрано правителство. България започва да се възприема като болния човек на Eвропа. Пет поредни извънредни парламентарни избори е крайно несериозно. Хората виждат, че няма доверие в политическата система", коментира той. 

По думите му това създава среда за нахлуването на всякакви опасни популистки идеи като референдума на "Възраждане" за отказ от влизане в еврозоната и на "Има такъв народ" за свикване на Велико народно събрание промяната на политическата система в президентска република.

"С това се оспорват консенсуси, градени с десетилетия - за членството ни в ЕС и за парламентарната република. Това създава всякакъв вид проблеми и затова бих призовал партиите малко да оберат езика - ние сме добрите, те са лошите. Нали после ще трябва пак да седнат на някакви маси, четвъртити или кръгли и да вземат някакво решение", заяви бившият премиер.

Според Сергей Станишев БСП губи позиция. Той подчерта, че на 11 февруари ще се състои поредния тест на БСП - Конкресът на партията. За Станишев важният въпрос на този конгрес трябва да бъде оставката на ръководството:

"На избирателите на БСП се казва "Продължаваме напред", ама къде напред - по-надолу. БСП вече е доволна не да бъде първа или втора политическа сила, както сме свикнали да се борим, а на позицията, която сме сега. Да бъде пета и като някакъв балансьор, какъвто беше ДПС, да се залепва за една или другата страна. Предстои пореден тест пред нашата партия. На 11 февруари е Конгресът на партията - за мен въпросът е дали да не бъде предложена оставката на ръководството. Дневният ред, предложен от ръководството е извън времето и пространството."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

1

ivenco

29.01 2023 в 09:35

Само така.Разбивай лявото.НИКОГА повече в Парламента. ;)))