Борисов ще командва цивилното и военното разузнаване

Реформаторите внесоха закон за новата Държавна агенция за разузнаване

Юлиан Христов Последна промяна на 21 ноември 2014 в 11:30 8004 11

Бойко Борисов

Цивилното и военното разузнаване ще бъдат слети в нова обща структура Държавна агенция за разузнаване (ДАР). Това предвижда законопроектът, внесен от групата на Реформаторския блок в парламента. Новата агенция ще е правоприемник на активите и на личния състав и персонала на Националната разузнавателна служба (НРС) и Служба „Военна информация“ (СВИ).

Въпреки че председателят на ДАР ще се назначава с указ от президента, агенцията ще бъде под общото ръководство на министър-председателя, който ще определя задачите на новата мегаагенция и ще следи за изпълнението им, като изисква и приема отчет за дейността на ДАР.

Вчера стана ясно, че Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) ще бъдат под прекия контрол на премиера Бойко Борисов, след като той отказа да се довери на вицепремиерите си за това. Сега под негов контрол се очертава да бъде и новата мегаагенция, която ще разполага с широк информационен масив от външнополитическо и военно естество.

Основните задачи на ДАР ще са да събира външнополитическа, военна и икономическа разузнавателна информация, която е от значение за националната сигурност на страната. Освен чрез агентурна мрежа, агенцията ще събира информация и чрез специални разузнавателни средства. В закона обаче не е отбелязано дали това ще става чрез собствен отдел за подслушване или чрез поръчки към Държавна агенция за технически операции (ДАТО).

Въпреки че ДАР е ориентирана към разузнаването зад граница, тя ще има изключителните права да иска достъп до автоматизираните информационни системи и информационните масиви както на държавните институции, а така също и на общинските органи.

Видим недостатък на законопроекта е липсата на мандатност на председателя на ДАР, както и това, че не са разписани условията, при които той може да бъде освободен от поста си.

Новата агенция ще бъде цивилна, което означава, че служителите от военното разузнаване, които ще преминат към ДАР, ще се лишат от пагоните си. Това означава, че те ще бъдат лишени и от привилегиите, които получават според закона за отбраната, като например т.нар. ранно пенсиониране. Въпреки това прослужените години под пагон ще се считат за стаж от първа категория труд.

Законът значително ограничава дейността на военното разузнаване. В него е записано, че ДАР ще преценява каква информация да подава към военния министър и дали тази информация кореспондира с нуждите на армията. Един от очакваните ефекти от това е в Министерството на отбраната в близко бъдеще да бъде развита самостоятелна разузнавателна структура, така както Служба „Военна полиция“ пое голяма част от дейностите на влялото се в ДАНС военно контрарузнаване. 

Основният мотив на вносителите на закона е че до момента работата на НРС и СВИ се дублират и агентите им често се засичат на терен, изпълнявайки едни и същи задачи. „В тази връзка не рядко се създават ситуации на нездрава конкуренция между тях, което води до изкривяване на информацията и рискове да бъде подвеждано държавното ръководство“, са записали в мотивите си депутатите от РБ, според които ефективността на модела на сливане на служби от такъв тип е доказана в държави като САЩ и Германия.

Специалните служби към момента нямат собствени закони, по които да работят. В първото правителство на ГЕРБ беше внесен пакет от закони, който регламентира работата на всички служби от сектора, включително и на рамков закон за сектора „Сигурност“. Новите управляващи имат амбицията секторът да заработи по ясни правила със съответното законодателство.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2014 в 15:30

хомунколуси и красная сволоч... продължаваме напред! българите сме велики! :)

21.11 2014 в 15:16

Що бе НЕсапиенс - какво ти пречи ДП или Д Пеевски - като излезе от тефтерчето - той е командвал заедно с ББ, ЦЦ, ИФ?

Какво против имаш дебелото момче?

21.11 2014 в 14:22

Демек трябва да маршируваме по улицата и да викаме Борисов Станишев Борисов Станишев ако спрем ни разстрелват.

21.11 2014 в 13:32

До Homo - НЕ-sapiens,или може би просто Homo който въздиша по 'мачото' Боко?

Туй с разузнаването са деликатни неща, коментирай моля как твоя (секс символ може би?) 'титан на мисълта' ще въведе закон с обратно дейстивие - за цесиите в КТБ?

Ами ако следващите смешници въведът закон да вземат на Цветелинка бамката и кинтите защото Боко и я 'осигурил' незаконо ендо време? Кво ще кажеш а?

21.11 2014 в 13:15

до хомо сапиенс
не знам дали си хомо,
но със сигурност не си сапиенс

21.11 2014 в 12:57

до Боко слугува на Доган:
А, ти на кого слугуваш бе, копеле мръсно ?!
Да ти еба майката в "опорната и точка" !
Следващите 4 години, за вас само ебан- ту майките ви, ту аналните ви отвори.
Желая ви приятно изкарване !

21.11 2014 в 12:43

Старата мечта на Боко тиквата се збъдва. Който владее службите владее всичко.Ще махали пагоните на военните разветки. Ами как тогава ще имаме военни аташета в чужбина? Цивилни ли ще бъдат?Всеки само за пенсионирането им мисли, а кой работи под куршумите в Авганистан,Ирак и другаде? Кой работи с риск на живота си в размирни зони и конфликти? Идете всички вие които им завиждате! И кой ще стане шеф на новата агенция за разузнаване? Естественно семеиният приятел на Тиквата генерал Драгомир Димитров шеф на НРС сега!!!!

21.11 2014 в 12:37

На ЦвЦв свидетелите и вещите лица случайно умряха и ще бъде невинен, но Боко Тиквата е честна мутра заслужи си го с наведен труд в сараите.