Обмисляли да вземат и НСО от президента

Юлиан Христов 11 ноември 2014 в 11:08 12904 2

Девоенизирането на Националната служба за охрана (НСО) и преминаването ѝ като специализирана структура към Охранителна полиция при МВР е една от идеите за промени в работата на службата.

Темата е била на дневен ред, след като законопроектът, внесен в първото правителство на ГЕРБ, беше подложен на редакция. Към момента все още не е ясно дали подобна редакция ще залегне в законопроекта.

Вариант обаче е обсъден през лятото от експерти в НСО. Със заповед на началника на службата в края на юли 2014 г. е създадена работна група за изготвяне на Концепция за дейността ѝ, която да послужи за редакции в законопроекта за НСО. Групата се ръководи от двамата зам.-началници на НСО и вътрешни експерти, като в нея освен вариантът за запазване на военизирания характер на службата е предложен и този за девоенизирането ѝ.

„Ръководният състав посочва, че този въпрос е извън кръга на неговата професионалната компетентност“, се казва в отговор на началника на държавните гардове Ангел Антонов, изпратен до OFFNews. От него става ясно, че има нагласи и готовност при промяна на статута на службата офицерите и сержантите на НСО да запазят размера на възнагражденията, социалните си придобивки, обезщетенията и условията за пенсиониране.

Девоенизирането на НСО на практика означава началникът на службата повече да не се назначава с указ от президента. Подобен беше случаят с шефа на военното разузнаване - постът му беше изваден от списъка с длъжности и звания от Въоръжените сили, които се назначават с президентски указ. По този начин за първи път Служба „Военна информация“ беше оглавена от цивилен, назначен от военния министър.

Ако същото се случи и с НСО, това означава началникът на службата да се назначава от вътрешния министър. Правителството на Пламен Орешарски вече отне възможността на президента да назначава главния секретар на МВР, след като прие нов закон за работата на ведомството.

Идеята за преминаването на службата за охрана към полицията е свързана най-вече с характера на дейността ѝ и по информация на OFFNews зад нея стоял бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Президентът Росен Плевнелиев е запознат с проекта на Концепцията за развитие на НСО, която е пратена в Съвета за външна политика, отбрана и сигурност при държавния глава. Документът трябва да бъде внесен и представен в Народно събрание.

Настоящият началник на държавните гардове Ангел Антонов отговаря на профила в дискутираните промени. Той идва от структурите на МВР, където по времето на Цветан Цветанов оглавяваше разформированата Главна дирекция „Национална полиция“, към която беше и охранителната полиция. Това означава, че нагласянето на нормативни актове спрямо назначения шеф на НСО от изключение ще се превърне в практика. Заради това, че четири месеца след назначението му той не отговаряше на изискванията за военно звание, одобрени с президентски указ, се наложи служебното правителство да предложи на държавния глава редакция в текстовете. Така се стигна до промяна в президентския указ в частта касаеща званието на шефа на НСО. 

В същото време Антонов е сочен и за приближен до бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. В неговия мандат той стигна едно от най-високите нива в МВР като оглави "Национална полиция". Той беше отстранен от вътрешния министър в кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев, защото допусна сблъсъци между полиция и протестиращи през лятото на 2013 година и т.нар. "нощ на белия автобус".

Законопроектът за НСО, който не стигна до второ четене в парламента и не е претърпявал редакции на второ четене, към момента предвижда службата да запази военизирания си характер и началникът на службата да бъде назначаван от президента. Засега не е ясно дали този закон ще бъде приоритет за новото правителство. 

Групата на ГЕРБ в парламента обаче вече е подготвила серия от промени в законите от сектор „Сигурност“. По спешност ще бъдат направени първо промени в Закона за МВР, предвиждащи да се върне старото положение, при което президентът назначава главния секретар на МВР. Това означава вероятно, че действащият в момента главсек Светлозар Лазаров ще бъде отстранен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови