Борисов на път да парафира избора на изтребители в Израел

Юлиан Христов 13 юни 2018 в 12:50 8265 0

Борисов на път да парафира избора на изтребители в Израел

Снимка Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов и израелския му колега Бенямин Нетаняху обсъждат възможността за съвместно производство в областта на отбраната. Това съобщават от правителствената пресслужба по повод посещението на българския премиер в Израел.

Израел са сред участниците в конкурса за купуване на нови изтребители, до които Министерството на отбраната ще изпрати запитвания. Предлаганите от Израел изтребители F-16 втора ръка вече бяха обявени за фаворит в конкурса, още преди той да е задвижен от парламента, което поставя под съмнение прозрачността на предстоящата процедура. В полза на употребявани F-16 имаше и конкретни изказвания от депутати от управляващата коалиция.  

"За мен Израел е изключително важен фактор за сигурността и стабилността в Близкия изток. С израелския министър-председател Бенямин Нетаняху днес ще обсъдим възможността за съвместно производство в областта на отбраната", е заявил Борисов. Цитиран от "Фокус" и "Дневник", българският премиер е дал за пример производството на "модерно оръжие, което са дроновете".  

Едно от изискванията, с което кандидатите за продажба на изтребители и нови машини за пехотата ще имат предимство, е индустриално сътрудничество и установяване в България на производствени мощности на страната продавач. 

Освен по конкурса за нови изтребители Израел има интерес и по другия проект - за купуването на нови бронирани машини за пехотата. 

На 8 юни парламентът окончателно одобри два от проектите за модернизация, които са на обща стойност над 3 млрд. лв.

____

Министерството на отбраната ще трябва да изпрати нови искания за предоставяне на информация (RFI) до 7 потенциални продавачи на изтребители. За този конкурс са отделени 1.8 млрд. лв. Това са САЩ с новопроизведени F-16 блок 60 (или 70) и нови F/A–18E/F Super Hornet или втора ръка - модернизирани F-16 и F/A–18E/F Super Hornet или F/A–18C/D Hornet. В списъка остават употребяваните от португалските ВВС F-16 MLU OFP М6, като при този вариант трябва да има допълнителен договор и със САЩ за логистична поддръжка. Израел предлагат втора ръка модернизирани F-16 C/D. Тук също трябва да има договор със САЩ. Италия остават в надпреварата с втора ръка Eurofighter Tranche 1, Германия - с нови Eurofighter Tranche 3, Франция с нови и употребявани Dassault Rafale и Швеция, които за първи път предлагат освен новопроизведени Gripen C/D и употребявани от Унгария или Чехия.

Проектът за бронирани машини за пехотата ще струва около 1.5 млрд. лв. С неговата реализация се предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови