Бизнесът на депутатите

Симона Костадинова 10 септември 2015 в 10:25 10397 4

13 депутати са направили общо 17 корекции в декларациите си за конфликт на интереси пред Народното събрание от началото на настоящия състав на парламента досега. Сред последните от тях беше Делян Пеевски (ДПС), чието дялово участие в медии за първи път стана официално през август 2015 г. 

Част от последните корекции съдържат не само обявяване на придобиване на дялове в дружества на депутата или негов роднина, а също заличаване на фирми, теглене на кредити. Депутатите, които са допълнили друго, не заличаване на фирма или договор за кредит, са Васил Миланов Антонов, Венцислав Йорданов Каймаканов, Георги Кадиев, Даниела Анастасова Дариткова-Проданова и Делян Пеевски.

Депутатите попълват декларациите пред НС и от тях се очаква при гласуването на проектозакони да обявят, ако са в конфликт на интереси да не участват във вота. Парламентарната история, за съжаление, не помни много такива случаи. При работата на сегашния състав на парламента е известен един-единствен такъв случай, когато председателят на земеделската комисия Румен Христов (Реформаторски блок) декларира конфликт на интереси и не гласува промените в Закона за горите заради участието си във фирмите „Удекс“ ЕООД и „Уд бул“ ЕООД с предмет на дейност е дърводобив и преработка на дървесина.

Депутатите са длъжни да включват в декларациите си и дяловите участия на близките си във фирми - нещо, което, за съжаление, част от тях пропускат.

В какви сфери на бизнеса участват депутатите, къде имат дялове и, съответно, в гласуването на кои законопроекти не би трябвало да участват?

Ето какво са декларирали част от народните представители.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева притежава 1/4 от "Акцио консулт" ООД с капитал в размер на 4000 лв. Предметът на дейност на дружеството включва: консултиране относно юридическо структуриране и мениджмънт, вкл. на новосъздадени предприятия в криза; саниране; придобивания и сливания; посредничество и агентство на местни и чуждестранни лица; счетоводни и данъчни консултации; комплексни услуги в областта на приватизацията и следприватизационния контрол; разработване на стратегии и защита на конкуренцията; рекламна и информационна дейност; туристическа дейност; организиране на квалификационни курсове.

Съдружници на Цачева са Боряна Кръстева и Камелия Донкова.

Съпредседателят на Патриотичният фронт Валери Симеонов е декларирал собственост в телевизия "Скат". В декларацията си той е заявил участие в общо седем фирми, пет от които са свързани със "Скат". В "Скат" ООД той притежава дялове на стойност 4510 лв. от общия капитал в размер на 5000 лв. В "Скат тв" ООД ситуацията е подобна - 4120 лв от общо 5000 лв. Симеонов е едноличен собственик и на "Скат транс" ЕООД. Той е декларирал още, че притежава половината от “Телевизионен канал България” ООД и че има дял в "Ситнет КО" ЕООД.

"Ситнет КО" е с предмет на дейност изграждане и експлоатация на кабелни интернет мрежи; изграждане и експлоатация на системи за радио програми, кабелна и ефирна телевизии; производство и излъчване на радио и телевизионни програми.

Депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия към парламента д-р Даниела Дариткова е декларирала амбулаторията си за първична медицинска помощ в Смолян към индивидуалната си практика. През март тя е допълнила, че е сключила договор с РЗОК-Смолян.

Депутатът Валентин Иванов от Патриотичния фронт е обявил 80% участие в три туристически фирми - "Неви-тур" ООД, "Алекс В.А." ООД и "Ди маре - 1" ООД.

Валентин Николов от ГЕРБ е едноличен собственик на “Съзвездие лъв” ЕООД с предмет на дейност: търговия; производство и търговия с промишлени, хранителни, селскостопански и битови стоки, резервни части, съоръжения и материали; проектантска, инвеститорска, строително-монтажна, селско-стопанска, ремонтна, сервизна, инженерингова, маркетингова, туристическа, хотелиерска, обществено хранене, рекламна, комисионерска и посредническа дейност; търговско представителство и агентство на местни и чужди лица в страната и чужбина; производство, пренос, разпределение и търговия на топлинна и електрическа енергия, включително производство от възобновяеми енергийни източници, производство и търговия на енергийни носители - след получаване на съответно разрешение/лицензия в предвидените от закона случаи; извършване на енергоефективни услуги, вкл. обследване, консултиране, проучване, проектиране, конструиране, инсталиране, модернизация, поддръжка, управление и мониторинг на машини, съоръжения и сгради; търсене, проучване, разработване, добив и използване на подземни богатства по смисъла на чл. 2 от Закона за подземните богатства, както и на биологични, минерални, енергийни ресурси и води; придобиване на концесии за хидромелиоративни и водоснабдителни съоръжения и системи, терминали от пристанища, републикански пътища, обекти на железопътната инфраструктура; консултантски, преводачески, информационни, транспортни, автосервизни, комуникационни и транспортни услуги.

Депутатът от БДЦ Петър Петров е бил изпълнителен директор на ТЕЦ “Бобобдол” и на “Топлофикация ВТ”. Той е бил и управител на “Екоенергия холдинг” и “Златно пиле - Монтана” ЕООД. В момента двете дружества се управляват от Стоеслава Ланджева.

Венцислав Каймаканов от ДПС пък притежава по 50% от три дружества - "Молкерай" ООД, "Агрола Био" ООД и "1618" ООД и "Вибком" ООД. Първото от тях се занимава с производство, изкупуване, преработка и търговия с мляко и млечни продукти. Управител на търговското дружество "Вибком" ООД пък е брат му Благой Каймаканов, който притежава другата половина от фирмата. Той има и две акции в "Юрий Гагарин" АД, където до 2012 година е бил в съвета на директорите. Дружеството се занимава с производство на опаковки за цигарената и козметичната индустрия, както и с производство на филтри за цигари. Капиталът на дружеството е 1 003 904 лв.

Съпартиецът му Мустафа Карадайъ е декларирал свързани с него лица във фирма "Аркадия" ЕООД, чийто едноличен собственик е Айше Мустафа Карадайъ. Предметът на дейност на фирмата е: хотелиерство, вкл. ловен и селски еко туризъм; търговия, вкл. с разкриване на магазини, заведения и предприятия; добив, преработка и търговия с дървен материал и производните му; транспортна, предприемаческа дейност и услуги, незабранени от закона на територията на страната, чужбина и свободните безмитни зони.

Карадайъ е декларирал свързани с него лица и в смолянската фирма "Комерс Борино" ООД, по 50% собственост на Ахмед Сали Карадайъ и Джамал Реджеп Чавдарлъ.

Фирмата е с предмет на дейност: строителство; изграждане на пътища, водопроводи, тръбопроводи, канализации, укрепителни и подпорни стени, строително-ремонтни дейности, монтаж; консултантска дейност; стопанска, селскостопанска, туристическа, транспортна, пласмено-снабдителна, предприемаческа дейност; търговия с дървен материал; отдаване под наем на движимо и недвижимо имущество.

Ахмед Карадайъ е собственик и на ЕТ "Ахмед Карадайъ - ЕКМЕК" с дейност в областта на хранително-вкусовата промишленост.

Пловдивската "Алпине-груп" ООД също е 50% собственост на Ахмед Карадайъ, а другият съсобственик е Димитър Благоев Кръстев, който има и фирма за търговия с моторни масла, резервни части и аксесоари за автомобили, търговия с автомобили, превоз и хотелиерски, туристически, рекламни и информационни услуги.

Предметът на дейност на "Алпине-груп" е: търговия в страната и чужбина; реекспорт; производство, изкупуване, преработка, реализация на промишлени стоки.

Ахмед Карадайъ е също в управата на сдружение "Обединен споретен клуб Борец" заедно с Мустафа Реджеп Ирдиз, Джамал Юсмен Чавдарлъ, Михаил Николов Станчев, Неджатин Ахмед Кафа, Сейхан Ахмед Амиш, Митко Росенов Соколов, Слави Свиленов Богутев, Младен Младенов Младенов и Рамадан Осман Амза.

Слави Богутев е директор на териториалното поделение на държавното горско стопанство в Асеновград, а Младенов е в управата на футболен клуб "Виденица". Амза е регистриран като земеделски производител.

Червеният депутат Георги Кадиев пък е обявил, че е свързано лице със съпругата му - Соня Кадиева, която е търговец на електроенергия. През 2014 година тя спечели обществена поръчка за 2.5 млн. лв. за доставка на ток на командването на Военноморските сили.

Соня Петрова Николова-Кадиева е едноличен собственик на три фирми и има 70% в четвърта.

100% нейна собственост са: "Енерджи съплай" ЕООД, "Енерджи Съплай Грийн" ЕООД и "Номасто" ЕООД. Съдружник с Емил Боев Костурков е във фирма "Либерна" ООД. Костурков е управител на "Лукойл пътища" ДЗЗД, собственост на "ПТС холдинг" и "Лукойл България".

Депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов също е свързан с дружества, който се занимават с електроенергия. Според декларацията му той е имал малък процент собственост в няколко дружества за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници. Справка в търговския регистър обаче показва, че той вече не е съдружник в нито една от фирмите.

Васил Антонов е от БСП, е обявил членство в управата на Федерацията по шахмат. Подобна е и ситуацията със съпартиеца му Атанас Зафиров,който е обявил, че е председател на УС на Българската федерация по ръгби. Иван Чолаков от ГЕРБ пък е част от ръководството на федерацията по баскетбол, както и на баскетболен клуб “Тунджа”.

Христо Тодоров от БДЦ е член на областния съвет на БФС. Колегата му Явор Хайтов е в сдружението “ФК Левски - Спартак МВР”.

Александър Методиев, по-известен като Бат' Сали, пък е президент на футболен клуб "Спартак" - Самоков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови