Бюджет 2021 бил за хората, антикризисен и много добър според правителството

Томислав Дончев сравни позициите на президента Румен Радев с котката на Шрьодингер

OFFNews 27 октомври 2020 в 18:30 3217 4

Бюджетът за следваща година е антикризисен бюджет за хората, а дори и след вземането на нов държавен дълг пак ще бъдем на по-ниски от средните за ЕС нива. С тези аргументи, част от министрите в правителството с агресивен тон защитиха проектобюджета за следващата година в отговор на критиките на президента Румен Радев и опозицията.

"Държавата прави всичко възможно антикризисните мерки, свързани с COVID-пандемията да достигнат бързо и до всеки гражданин. Какво конюнктурно, предизборно и разоряващо има в това да изпълняваме призивите от пролетта за още и още подкрепа?" Това попита вицепремиерът Томислав Дончев. Допълнително финансиране предвидено в Бюджет 2021 заради пандемията включва 1.647 млрд. лв. за подпомагане на домакинствата, 577 млн. лв. за подпомагане на бизнеса, 749 млн. лв. за държавните органи по овладяване на пандемията. Отделно 1 млрд. лв. са осигурени от препрограмиране на оперативните програми, които ще продължат да се усвояват и догодина. Други 1.3 млрд. лв. се очакват по европейската програма REACT EU за подкрепа на бизнеса, социално подпомагане, здравната система и образованието.

Вместо цитат от Гьоте Дончев този път реши да отговори на критиките на Радев с мисловния експеримент на Е. Шрьодингер, с който той искал да покаже непълнотата на квантовата механика при прехода от субатомни към макроскопични системи. Според Дончев ние се намираме в ситуация подобна на котката на Шрьодингер, в която тя е едновременно е жива и мъртва. "Ако следваме призивите и препоръките на президента, това което правим, е едновременно правилно и едновременно неправилно. Много често се случва не само хората, но и даден политически представител да забравя какво е казал преди няколко месеца. Тук използвам повода да ви насоча вниманието към април месец тази година и призивите за още мерки и помощ, която да бъде оказана. "Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и и изпълнителната власт". Край на цитата. "Необходими са още мерки. Ето ги мерките", каза той.

Дончев каза, че в момента 23,5% е съотношението дълг и БВП, с което България продължава да бъде сред шампионите в ЕС.

326.6 млн. лв. повече ще има за здравноосигурителни плащания в бюджета на НЗОК, каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тя увери, че е предвиден буфер от над 600 млн. лв., който ще се използва в случай на нужда за заплащане на медицински дейности, заплати на персонал и др. И догодина болниците ще получават поне 85% от бюджета си, в случай че отново нямат достатъчно дейност заради ковид кризата. Предвидени са допълнителни средства за тестове, 75 млн. лв. за осигуряване на ваксина срещу COVID-19. 50 млн. лв. ще има за изграждане на националната педиатрична болница.

Просветният министър Красимир Вълчев обяви, че ще има безпрецедентен ръст на разходите за образование. "Чухме, че трябва да се пести, защото крадем от бъдещето. Разходите за образование са са по-висока възвръщаемост от инвестициите. Дори и да заемеш, са с по-висока възвращаемост", каза той. Вярваме, че ще имаме качествено образование, ако привличаме най-добрите ученици към професията, обясни просветният министър Красимир Вълчев. Най-голямата кражба към бъдещето ще бъде да пестим от учители, коментира той нападките на опозицията. Догодина с последната стъпка за удвояване на учителските заплати, средната учителска заплата ще стане 125% от средната за страната, изтъкна Вълчев, но определи това като предизборна новина не от бъдещето, а от предните избори.

Този бюджет получи много определения, но най-точното му определение е, че това е бюджет за хората, определи социалният министър Деница Сачева. "Питам нашите критици, кога са искрени - когато искат мерки или когато ни критикуват, че предлагаме мерки, обърна се и тя към критиците. 300 млн. лв. ще има за мярката 60/40, 463 млн. лв. се дават за отглеждане на деца, това разхищение ли е, безсмислено ли е, предизборно ли е", попита Сачева. 390 млн. лв. се дават за отглеждане на всяко дете, за децата в първи и в осми клас, това предизборно ли е, продължи социалният министър. На фона на всичкото хокане и нахвърляните числа, социалният министър произведе единствената истинска новина на брифинга - днес на заседанието на тристранката министерството на труда е внесло предложения за промени в кодекса за социално осигуряване, които касаят втората пенсия. Едната промяна се отнася до това НОИ да промени методиката си за изчисление на коефициента на редукция на основната пенсия за родените след 1959 г., съобщи Сачева. Така коефициентът ще падне под 10% - почти наполовина на това, което е заложено сега. Втората промяна е от 1 януари до 30 юни да има прозорец за всички, които са изпуснали 5-годишния срок, да прехвърлят средствата си от универсален фонд в НОИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

3

Sashkavas

27.10 2020 в 20:24

Споко шайката е в Дундуков 2, Дубай. Белград, Буджака и шепа щатни около едно шарено фонтанче. Нищо няма да успеят да откраднат, а вече бяха разпредели парите и част са похарчени. За това е тоя рев.

10372

2

elbarbudo

27.10 2020 в 20:01

За шайката е отличен бюджетът, доста ще откраднат от него...

1894

1

Sashkavas

27.10 2020 в 19:18

Чичлемето преди ревеше да се дават пари на калпак.че народа страдал. Сеге реве че се дават пари ... квото направи правителството е все лошо а каквото ушанчо каже все убаво. Абе, празночекмеджиеев, не е разбра ли, че все нищо няма да намажеш, ходи ра ръсиш зараза и млъквай.

 
X

Да помогнем на украинските деца!