Президентът: Харчат се милиони без обществени поръчки. Правителството си купува спокойствие и власт (допълнена)

От финансовото министерство отговориха, че Радев е пуснал бюджета без забележки

OFFNews 27 октомври 2020 в 13:26 5950 8

Президентът Румен Радев отправи остри критики към управляващите за начина, по който се разходват държавните пари. Според държавния глава бюджетът е разоряващ. Харчат се милиарди без обществени поръчки.

Коментарът си президентът Радев направи от полигона „Корен“, където се провежда учение на Сухопътните войски „Балканска стена - 2020”.

„Правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури. Без обосновка за резултатите от тези харчове. Огромни харчове без обществени поръчки от изключение се превръща в правило, а хаосът – в норма. Примерите не са от сега. Аз от години коментирам така наречения изкуствено създаван и отглеждан грижливо бюджетен излишък, който се харчи без обществени поръчки. Най-накрая трябва да има сериозно обществено внимание. Това са нашите пари, това са парите на нашите деца и внуци. Има милиарди за магистрали, които се харчат без обществена поръчка, харчат се при едно изключително съмнително качество. Същото е с язовирите – раздават се пари неизвестно как“, каза Радев.

Държавният глава изрази опасенията си, че бъдещите поколения ще бъдат натоварени с погасяването на дългове, с които настоящото управление „си купува спокойствие и власт с парите на гражданите“.

Президентът добави, че е поискал държавните дружества да публикуват отчети за дейността си, но това така и не станало. "Отдавна настоявам „Автомагистрали“ да публикуват на кого плащат, защо, по какви технически задания, по какви критерии, каква гаранция има. До момента упорито се отказва тази информация“, посочи Радев.

Малко по-късно от финансовото министерство излязоха с позиция, в която се казва, че "администрацията на президента съгласува документите в съответствие с чл. 32 от Устройствения правилник на МС и неговата администрация, без да са изпратени бележки".

В 17 ч. обаче прессекретариатът на държавния глава отговори по следния начин: 

"Позицията на Министерството на финансите и на народни представители от управляващото мнозинство, според които предложеният проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. е бил съгласуван с президентската администрация, представлява откровена и груба манипулация на фактите.

Администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на самата президентската институция." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

8

Sashkavas

27.10 2020 в 21:23

Zulijn, сине мой, за съжаление е твърдв късно. Айде сега пий хапчетата и лягай да наниш.

1894

6

Sashkavas

27.10 2020 в 19:29

За сина +2 за тати -10. Благодаря Ви за състраданието, детето наистина има нужда и от най-малката подкрепа. Това значи много за нас и бъдете мили с него.

1894

5

Sashkavas

27.10 2020 в 15:28

Zulijn, сине, ни с майка ти съгрешихме ...

10372

4

elbarbudo

27.10 2020 в 14:50

Ми те така си правят от едно време още, чак сега ли разбра?

4022

3

Къде са КОЛИЧЕСТВЕНИТЕ СМЕТКИ,които се предлагат на
фирмите участвували в търговете?
Къде са ЕДИНИЧНИТЕ ЦЕНИ на всяка една позиция.
Къде са КОЛИЧЕСТВЕНО-СТОЙНОСТНИТЕ СМЕТКИ на
фирмите участвували в търговете и с каква крайна цена
са спечелили?
Какви суми са задържани,до изтичането на ГАРАНЦИОННИЯТ
СРОК на предаденият обект с Акт№16 ОБЕКТ?

1894

1

Sashkavas

27.10 2020 в 14:03

Горното чичлеме заразител, жали се, че в неговото чекмедженце нищо няма да влезе. Все едно на кой му дреме за мъките на втория мъж на първата дама, освен ма Деса. Да иде да а се жали там.