Бъчварова се отказа частично от реформата в МВР

Юлиан Христов 13 септември 2016 в 10:29 9312 4

Бъчварова се отказа частично от реформата в МВР

Ръководството на Министерството на вътрешните работи се е съобразило частично с критиките за преструктурирането на ведомството и се отказва от идеята за създаване на две нови агенции. Това стана ясно във вторник по време на обществено обсъждане на промените в закона на второ четене. След като законът беше подкрепен на първо четене, бяха внесени 16, в които почти изцяло се предлага отпадане на първоначалните предложения за промени от екипа на вътрешния министър. 

Едни от най-яростните критици на промените бяха именно депутатите от ГЕРБ и Патриотичния фронт. Още при представянето на редактирания закон преди внасянето му в парламента, бившият вътрешен министър и настоящ председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов заяви, че философията на промените е сбъркана. Той дори се присъедини към съмненията на синдикатите, че промените в закона ще доведат до икономии.

Основната съпротива на парламентаристите е срещу идеята за създаване на нова мегаагенция, в която да се влее пожарната. В закона беше предвидено и създаването на агенция за социални дейности. 

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви по време на дискусията, че ръководството ще се ограничи само около идеята за създаване на ново държавно предприятие за услуги, което ще трябва да издава документите за самоличност. По думите на Бъчварова институцията трябва да бъде модернизирана, което е трябвало да стане с преструктурирането на МВР. "Но възраженията, които получихме, отнасяме се много отговорно към тях, и засега се ограничаваме само с предприятието за услуги", коментира Бъчварова. 

В началото на дискусията депутатът от БСП Красимир Янков напусна срещата с аргумента, че на обсъждането не са поканени всички заинтересовани страни. "Става въпрос не само за служителите на МВР, не е коректно да обявявате обществено обсъждане без да поканите и останалите български граждани, които имат отношение. Оставям ви да говорите като медиатор на политическото ръководство със синдикатите", коментира червеният депутат. 

"Ако можеше решенията, които се взимат за МВР, да се взимат с референдум, това щеше да удовлетвори г-н Янков", коментира Бъчварова. По думите ѝ системата на МВР и органите за сигурност работят добре с партньорите си, а когато има обществено обсъждане и "някой не го одобрява", може да напусне и "никой нищо няма да каже по този повод".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15614

4

OTBPAT

13.09 2016 в 13:54

Ако Бъчварова е кандидат преЦидента на герб, с този ход си "закова" изборите :) А другите неслучайно издигат генерали, смятам... скоро ще е ясно :))

25665

3

Victimized

13.09 2016 в 13:30

"бившият вътрешен министър и настоящ председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов заяви, че философията на промените е сбъркана. Той дори се присъедини към съмненията на синдикатите, че промените в закона ще доведат до икономии."
За малко да икономисат от нещо и ченгетата ревнаха веднага . Ама много ясно , икономии се правят само от гражданите дето реално плащат осигуровки и данъци . Богатите и тези на държавна хранилка икономисват от тези задължения .
Абсолютна пародия на държава , абсолютна пародия на вътрешен министър !!!!

15614

2

OTBPAT

13.09 2016 в 12:14

Честито:

"Полицаите ще запазят пълния си пакет привилегии с обезщетение до 20 заплати и възможност да ползват 12 дни допълнително над годишния си отпуск. Това стана ясно по време на дискусия в НС преди окончателното приемане на поправките в Закона за МВР. Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че се отказва от първоначалната си идея таванът на обезщетенията да се намали от 20 на 12 заплати. „Да изградиш един служител в МВР, един полицай или пожарникар изисква много време”, аргументира се тя. "

15614

1

OTBPAT

13.09 2016 в 10:55

Само Грузинското ноу-хау може да разчисти тази кочина