Андрей Новаков: Влизането на България в Еврозоната го виждам през 2032 г. за Олимпиадата в Бризбейн

Даниела Добрева, Страсбург 10 май 2023 в 08:00 2081 0

Андрей Новаков

Снимка Архив

Единственият изход е редовно правителство, твърди Андрей Новаков

Реалистичният срок за влизане на България в Еврозоната е 2032 г. заедно с Олимпиадата в Бризбейн. Така евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков (ГЕРБ) иронично коментира перспективата за приобщаването на страната ни в Еврозоната заради липсата на редовно правителство и заложен дефицит от 6,4% от БВП при положение, че в Европарламента в момента тече дебат за преразглеждане на Маастрихтските критерии в посока да стават по-стриктни, не по-либерални.

"Дефицитът трябва да е 3%, а ние предлагаме да е 6,4... Единственият изход е редовно правителство, парламентарен контрол и да се върнем на пътя на парламентарната демокрация с правителство с дълъг мандат, с личности, които носят политическа отговорност и с работещи институции", коментира Новаков.     

Той подчерта, че откакто държавата ни е член на Европейския съюз, никога не е получавала толкова голямо еврофинансиране и никога тя не се е възползвала толкова зле от него. И даде няколко примера. Евродепутатите ни са успели да прокарат удължаването на коридора Рейн-Дунав. Става дума за коридор от Русе до Варненското езеро.

"Ако получим подкрепа и в Съвета на ЕС и българското правителство, бихме могли с европейски пари да финансираме плавателен канал от Русе до Варна, който да съкрати пътя от Атлантическия океан до Босфора с 2 дни. Проектът е на повече от един век. Идеята за съкращаване на този път е още от Османската империя", обясни Новаков. 

По думите му за пръв път темата си пробива път в ЕП. Но въпросният коридор може да остане само в сферата на добрите пожелания, защото топката е в полето на българските политици. Европарламентът вече е заявил позицията си, че международният коридор Рейн-Дунав трябва да бъде удължен от Русе до Варна. Но ако държавата не желае да се възползва от европейско финансиране, както върви с Плана за възстановяване и устойчивост, може и да се откаже.

"Моята позиция е - ако някой ти дава европейски пари, да кажем условно 5 млрд. евро, които биха връщали в държавната хазна 50-60-100 г. след това пари, биха напоявали цяла Североизточна България, биха създали стотици работни места в този район, и ние кажем - не, за нас не е интересно, е безумие. Имах разговори с българското министерство на транспорта - там по-скоро има разбиране, че от това може да спечели България. Но тази несигурност влияе на всичко", коментира българският евродепутат.

Той напомни, че преди време е обявил, че България е използвала само 1% от еврофинансирането за ПВУ, а по-късно по официални данни от служебното правителство е станало ясно, че са разплатени 0,77% към онзи ден. Така страната ни е в абсурдната ситуация да "навакса" до 31 декември 2026 г. пропуските от 12 млрд. евро, които трябва да бъдат договорени, да се намери изпълнител, да се изпълнят и да се разплатят.

"Има големи оперативни програми, като "Транспорт", в която са включени магистрала "Хемус" от Велико Търново, отсечката София-Перник-Радомир, Кресненското дефиле със АМ "Струма". От стратегическо значение за нашата страна е коридорите да бъдат завършени и аз никога  повече не искам да се срамувам, когато чувам ЕК да пита - възнамеряването ли да довършите този век магистрала "Струма"? Цитатът е от експерти в ЕК. Остават 16 км през Кресненското дефиле. Не ни пречи никой друг. Същото важи за тунела под Шипка", изтъкна Андрей Новаков.

Преди време му се наложило обяснява пред председателя на Комисията по регионално развитие в ЕП, който посетил България и мястото, където е трябвало да започне строежът на тунела, Симитли и Кресна, където трябва да има магистрала, да го пита има ли България европейско финансиране, изпълнител, одобрен проект. Отговорът на всички въпроси бил утвърдителен и човекът не разбрал защо не се строи. А отговорът е прост - защото се смени правителството.

"Никога откакто България е член на ЕС не е имало толкова богато финансиране, и никога тя не се е възползвала толкова зле от него. През програмния период 2007-2014 г. разплащанията са били над 97-98%. Затова трябва да има правителство на всяка цена. Нямаме никакъв шанс да влезем в Еврозоната и в Шенген без редовно правителство и практиката го доказва. Спиращите ни няма с кого да преговарят. Съгласете се, че да отиваш на преговори с министър, който не знае дали следващите 2 седмици ще е на поста, е несериозно", посочи още Новаков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки