30 000 ученици и учители ще почиват по седмица в бг хотели

OFFNews 28 май 2021 в 10:36 4959 0

30 000 учители, ученици и медици ще почиват по една седмица в хотели за сметка на държавния бюджет. Целта е не само да отдъхнат, но и да се запълнят дефицитите от социалното общуване заради пандемията. 

Това стана ясно на общ брифинг на министрите на финансите, образованието и туризма. Туроператорите ще подготвят специални пакети за децата и преподавателите, които ще включват културни програма, посещения на музеи и забележителности. Тази програма ще подпомогне и туризма, подчерта министър Балтова.

В почивката ще могат да се включат ученици от 1 до 11 клас, а училищата ще разпределят желаещите и ще сключват договорите с туроператори, обясни министър Николай Денков. 

Още една програма, започната от предишното управление, е на финала - за профилактика и рехабилитация на учители. 400 000 лева са предвидени по нея за безплатни прегледи и при необходимост възстановяване на преподавателите, каза още Денков. 

Работим да видим какви възможности има да се поемат тестовете за коронавирус на чужди граждани, за да се подпомогне туризма, допълни финансовият министър Асен Василев. 

Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от най-разнообразни места, за да могат да се финансират продължаващите нужди на бизнеса за възстановяване, нуждите на здравеопазването и да се подпомагат пенсионерите, допълни министърът. 

До 14 май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд.лв. От буфера са взети 283 милиона лева. От бюджета на Министерство на финансите са взети 22 милиона лв. 810 милиона лева са за непредвидени разходи чрез преструктуриране. 509 милиона лева от централния бюджет са непредвидени разходи чрез преструктуриране. 283 милиона лева от буфера и 22 милиона лева от Министерство на финансите също са непредвидени. С тези разходи в голямата си част са платени мерките за бизнеса, 50-те лева на пенсионерите за април и май и COVID мерките. Вместо бюджетът да се актуализира, когато през март става ясно, че ще трябва мерките да се продължат, бюджетът не се актуализира, а започват да се дърпат всички възможни налични буфери и пера, в това число за да се покрие част от мярката 60/40 през май. Още преди ние да влезем като правителство, вече започва да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел", допълни той. 

Василев каза още, че каква част от непредвидените разходи са били ефективни, е съвсем отделен въпрос. "Там имаме непредвидени разходи за църкви, за Фонд на фондовете, БНТ. Да кажем, че част от тях трябва да се случват, затова са буферите", посочи финансовият министър. 

Работим активно за създаване една програма за възстановяване на бизнеса. Епидемиологичната обстановка е такава, че няма затворени бизнеси. Трябва да преминем от един режим от подпомагане на затворени бизнеси, към бизнеси, които да се върнат към нормална работа.

Всички бизнеси са отворени, но бизнесите които разчитат на туристи от чужбина, продължават да са най-силно засегнати заради неуточнените сертификати за ковид, обясни Василев. 

Успяхме да намерим от централен бюджет средства, с които да се направи програма, за да се вдигне заетостта в туризма като нощувки, каза още финансист №1. Той уточни, че програмата ще бъде обявена следващата седмица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови