140 афганистанци изведени от България, има още 200 у нас

OFFNews 14 декември 2016 в 14:44 4286 1

Снимка БГНЕС

140 афганистански граждани са изведени по законов път от България. У нас има в момента още 200, на които афганистанското посолство обработва пасаваните.

Това обяви по време на заседанието на Министерския съвет премиерът в оставка Бойко Борисов, става ясно от стенограмата от заседанието. 

Борисов обеща афганистанците да бъдат изведени от България в началото на декември след бунта в бежанския лагер в Харманли. 

На базата на европейското споразумение и след нашия разговор с премиера на Афганистан, на практика всички рискови групи биват извеждани от България. Повтарям – по международно признатия ред, спазвайки всички конвенции, директиви, разпоредби и с абсолютно изведен приоритет спазване на правата на човека, подчерта Борисов.

Освен че точката за Турция, както казаха и на останалите Съвети, е извадена от дневния ред на Европейския съвет, искам да знаете позицията каква е, още веднъж да се чуе. България ще настоява за потвърждаване ангажимента за прилагане на договореностите с Турция. Споделяме и подкрепяме необходимостта от продължаване на преговорния процес с Турция. Споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани. Необходимо е да продължат усилията за запазване на постигнатото и за осъществяването на напредък, дори в условията на бежанска и миграционна криза и на вътрешнополитически затруднения в редица страни от Европа и съседните региони, казва Борисов.

Той подчертава, че отношението ни към съседите ни е да се спазват споразуменията и отношенията да се развиват, като се отчита какви са действията им за справяне с бежанската криза. 

Изрично това го подчертавам, защото, знаете, австрийският външен министър ни вкара в една комбинация, зад която, разбира се, ние не стоим. Колкото и да повтарям нашите претенции към Турция в редица сфери, стратегическото ни отношение към нашите съседи е да се спазват споразуменията, да се развиват, да се надграждат и да се отчита това, което те правят за справянето с бежанската вълна. Гунев може да ни каже какъв е натискът върху границата в последните 15-20 дни.

"То е благодарение и на техните усилия, защото колкото ние успяваме да спрем на границата, гледаме статистиката – горе-долу те също толкова предотвратяват да влязат. Така че, усилието е взаимно на границата", е отговорът на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

14.12 2016 в 15:22

То хубаво изглежда, че му държите края, ама аз пак да питам онез тримата "напуснали" и вече в неизвестност от Пъстрогор, дето трябваше да свидетелстват срещу Перата като лично потърпевши намерихте ли ги? ами онези другите от Харманли? или разчитате на сърбите да изпищят от тях, а не ние ...