Quantcast

Новооткрита звезда хвърля светлина върху зараждането на слънчевите системи

Последна промяна на 23 януари 2012 в 17:52 832 0

oostardust
oostardust

Рядко се случва да бъде открита слънчева система, достатъчно млада, че всичката материя, въртяща се около нея, да е все още под формата газ. Точно такъв е случаят с наскоро откритата звезда V1052 Cen. Системата е била забелязана и „снимана“ от „Много Големия Телескоп“ (Very Large Telescope или VLT) на разстояние 700 светлинни години.

Звездата има пръстен от въглероден оксид, който учените се опитват да разберат как точно се закрепя около нея. Екипът от университета в Мичиган в момента изучава звездата, окачествена като „дар от природата“ в южната част на съзвездието Кентавър. Пръстенът е част от планетообразуващата система и се намира на разстояние от звездата близко до това от Земята до Слънцето.

„Това което е по различно при този пръстен, е че е с формата на въже, вместо на чиния“, казва проф. Чарлз Каули към Мичиганския университет. „Вълнувъщо е, защото това е най-сгъстеният пръстен, който сме виждали, а това изисква обяснение. В днешно време все още нямаме представа какво го прави да прилича на въже, а не на диск.“

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !