Българин измисля забавни карти на стереотипите по света

OFFNews 17 септември 2015 в 11:30 16679 5

Българинът Янко Цветков съставя забавни карти на стереотипите по света. Той започнал да съставя такива карти за забавление, след като се опитвал многократно да обяснява на приятели чужденци европейската геополитика, пише The Independent.

Забавните карти на Цветков станаха много популярни в интернет пространството, след като той ги качил във Flickr.

Българинът е издал в книга картите си - „Атлас на предразсъдъците“, и дори е на път да завърши втора.

Неговите карти включват както древния свят, така и съвременната геополитика.

Карта на света според древните гърци

Откриването на Америка според Христофор Колумб

Според Цветков Западът вижда хора в Русия само в европейската ѝ част. В останалата част от Русия има диаманти и кожени палта, Баба Яга, мечки и дървета, взривили се извънземни и дори на места няма абсолютно нищо. Баренцово море е по-известно като водка с лед, а Източносибирско море - като Замразен океан от водка. 

Русия от гледна точка на Запада 2015 г.

От гледна точка на САЩ в Китай са диктаторите, които притежават американската икономика ("затова се правим, че сме срещу тях"), в Северна Африка са приятелски настроените диктатори ("които с радост подкрепяме"), Сирия и Ирак са Антихристът ("диктатори, които не ни харесват, затова и ние ги мразим"). В Русия пък са умерените диктатори, които притежават ядрени ракети. 

Световните диктатури според САЩ 2010 г.

Част от картите на Янко Цветков засягат културните стереотипи.

На модната карта на Европа българинът е поставил дрехи и аксесоари, които според него представят различните държави. Така Русия е кошмарът на защитниците на животни от PETA, в Турция са почитатели на торбестите панталони, в Румъния носят наметала, в Германия бели чорапи и сандали, а в скандинавските страни са ексхибиционисти. Характерни за България са силиконовите гърди, а за Молдова – прашките.

Модна карта на Европа 2015 г.

Според любовната карта на Европа украинците са готови на всичко за пари, във Франция са "всеядни", скандинавските страни предпочитат секса пред любовта, италианците са патологични лъжци, а за по-голямата част от Балканите са характерни вълнените одеяла. 

Любовна карта на Европа 2015 г.

Други карти на Цветков показват бъдещето. Такъв е примерът с тази карта на Европа през 2022 г. Тогава според българина Гърция ще е притежавана от Китай, а Германия (наречена Меркелрайх) ще включва в себе си и Франция, Белгия и половин Италия. В Европейския съюз пък ще влизат България, Хърватия, Румъния, Македония, Словакия, Полша, Украйна, Молдова, Литва, Латвия, Беларус, Естония. Ще има и държава на гейовете – на територията на днешна Италия. Вероятно по този повод Ватиканът пък ще се премести на Пиренейския полуостров.

През 2022 г. според него ще бъдат променени и част от имената на моретата, като Черно море вече ще се казва Европейско море, Средиземно море ще се казва вече Германско нудистко море, а Йонийско море ще е познато вече като Южно китайско море. 

Европа в бъдещето 2022 г.

Предполагам, че част от причината да започна този проект е, че картите изобразяват съществуващите стереотипи, неща, които не се признават и обсъждат свободно. Така че картите се превърнаха в катализатор за дискусия, понякога сериозна, понякога на шега. Мисля, че хората се нуждаят от хумористичен контекст, с помощта на който да изследват предразсъдъците без срам, обяснява Цветков.

Други забавни карти на Янко Цветков можете да видите на неговата интернет страница

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови