Бездомен българин живее на летище в Мадрид

OFFNews 02 януари 2015 в 12:22 13916 6

Снимка АФП

Валентин Георгиев е 60-годишен български емигрант, който живее на Терминал 4 на летище Барахас в Мадрид, твърди АФП в репортаж за бездомните, обитаващи петото най-голямо летище в Европа.  

Българинът е бивш учител в спортно училище. Преди 10 години заминава за Испания, където изкарвал прехраната си с временна работа. Преди 4 години обаче му откриват цироза. Днес той спи на пода на мадридското летище и изкарва по някое евро като мие тоалетни или предлага помощ с багажа на пътниците. 

Валентин използва тоалетните, за да се измие. Обикновено се слива с тълпите пътници, които едва го забелязват, докато не предложи да им помогне с пренасянето на чантите. По Коледа печели по около 20 евро на ден. Спането на пода, разбира се, се оказва доста неудобно и цялото тяло го боли, но това е единственото място, където може да спечелите малко пари.

"По улиците може да видите много просяци, но аз никога не бих направил това", казва той. 

Българинът има приятели на терминала, като повечето от тях са сънародници. 

"Много от дрехите ми са откраднати. Чувствам се зле. Нямам нищо", допълва Валентин Георгиев.

През Терминал 4 на летище Барах годишно минават 40 млн. пътници. Според полицията на летището спят най-малко 30 бездомници. През зимата обаче броят им се увеличава и преди Коледа са били 42 души.  

Много бездомни избират да живеят на мадридското летище, тъй като условията са добри - отопление през зимата, климатик през лятото, кафенета, които работят денонощно, безплатен интернет и възможността да спечелят по няколко евро на ден, помагайки на пътниците, пише испанският вестник El País.

На испанското летище не правят проблеми на бездомниците, стига те да не създават проблеми.   

Испанският вестник ни разказва историите на още двама мъже, избрали Барахас за свой дом. Единят е Мануел. Той е прекарал почти половината си живот на улицата, а от две години живее на летището. Той получава около 300 евро пенсия от държавата и казва, че има възможност да си плати за стая или да нощува в приют, но избира Терминал 4, защото е топло, има безплатен достъп до интернет и има възможност да яде безплатно, възползвайки се най-вече от недоядената храна на пътниците.  

Хуанхо пък спи на импровизиран матрак, направен от вестници, в ъгъла на салона за заминаващи на Терминал 4. Мъжът е на 56 години и казва, че през последните 21 години е бездомен. 

Световната финансова и икономическа криза удари тежко Испания, където безработицата достигна 24 процента. Официалната статистика гласи, че бездомниците страната са 23 000 души, но благотворителните организации смятат, че те са близо 40 000 души. 

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!