Земеделците ще се срещнат с Денков и Вътев, плашат с блокади в цялата страна

OFFNews 04 февруари 2024 в 08:54 962 2

протест

Снимка БГНЕС/Архив

Протестът на земеделските производители през септември

Среща между земеделските производители с министър-председателя Николай Денков и министъра на земеделието Кирил Вътев ще се проведе днес. Исканията на производителите им са свързани с подпомагането, приемането на законодателни инициативи и позицията на България в Европа по отношение на рестрикциите, които понасят, заради зелената сделка.

"Заплашени сме от фалити със сигурност. Най-големият проблем са средните стопанства, които са основна част от земеделието в България, а това никога не е било. Досега винаги са страдали или най-малките, или най-големите", каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов пред бТВ. 

По думите му земеделците ще затворят 85 точки в страната от вторник, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

От асоциацията се разграничават от организациите, които поискаха оставката на земеделския министър и които излизат на протест в понеделник.

"Към момента решението в декларацията са конкретни искания, които касаят земеделския сектор, политически такива нямаме. Нямаме решение за искане на оставката на Кирил Вътев. Би ни накарало, ако самият министър като наш принципал не защитава интересите на земеделския бранш пред правителството, Народното събрание и ЕС", каза Илия Проданов.

В събота земеделският министър заяви, че  каквото и да се направи на срещата и каквото и да се реши, земеделците ще протестират. Той декларира, че би застанал до техния протест, за да ги подкрепи срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара, както и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос от трети страни.

Вътев поясни, че не става въпрос само за Украйна, но и за страни от Латинска Америка например. Това са държави, които не изпълняват тежките стандарти по зелените изисквания на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

2

AlexT

04.02 2024 в 14:42

КОГА някой министър или мин. председател ще КАЖЕ на 20-тина едри, зърнари, мултимилионери : ..
Ако искате НИЩО НЕ засявайте тази година !! Страната ни има нужда от 1-1,5 милиона тона за хляб и фураж , и други зърнени изделия ..Произвежда-ме /-те/ - 5-6 милиона тона и ако не засеете , тези 1,5 млн. тона МОЖЕМ да ги ЗАКУПИМ от близки до нас страни и от ЕС !! Така че, можете да НЕ засявате тази година ..!!! и няма да се поддадем на вашето ИЗНУДВАНЕ !!
И ако НЕ ВИ Е ЯСНО какъв е ЗАЛОГЪТ на войната в Украйна, и защо трябва да ПОДКРЕПЯМЕ с всички средства / с безмитен внос / УКРАЙНА , а не да мислим САМО за увеличение на вашите милиони , просто четете и се информирайте :
Какво иска путин, накъде е тръгнал, и защо трябва да ПОМАГАМЕ на Украйна ,/с безмитен внос / има и решения на ЕС, и НАТО !!! / в които ЧЛЕНУВАМЕ и Слава Богу !! , другари олигарси на сикаджията !!!

135

1

Far Rider

04.02 2024 в 11:35

На зърнената мафия им пречи Украйна и всичко ще не е част от тяхната криминална структура. Те произвеждат 3 пъти повече зърно от нужното за страната и получават субсидии от ЕС и държавата. Продават зърното на международни пазари и печелят още веднъж! Сега Денков пак ще им даде от народните пари.
 
X

Да помогнем на украинските деца!