Земеделци искат оставката на Вътев, той организира среща с тях

OFFNews 03 февруари 2024 в 13:05 1357 1

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Вътев

Каквото и да се направи, земеделците ще протестират и аз бих застанал до техния протест, каза земеделският министър Кирил Вътев пред журналисти по повод напрежението в земеделския сектор. Министърът участва в церемонията "Спортна слава на България 2023", на която бяха наградени изявени спортисти.

Вчера стана ясно, че земеделски организации излизат на протест с искане за оставката на земеделския министър. По-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Вътев не се справя. Това се случва месец преди ротацията.

По думите на Вътев анализите не са спрени, правят се и от началото на тази година се търсят възможности за финансиране. Нека да видим утре как ще протече разговорът, каза министърът за предстоящите разговори с министър-председателя Николай Денков, които се очакват в Министерския съвет.

"Категорично, каквото и да се направи утре, каквото и да се реши, земеделците ще протестират", каза Вътев. Той декларира, че би застанал до техния протест, за да ги подкрепи срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара, както и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос от трети страни. Той поясни, че не става въпрос само за Украйна, но и за страни от Латинска Америка например. Това са държави, които не изпълняват тежките стандарти по зелените изисквания на ЕС.

Вътев каза още, че всеки може да интерпретира всякак протестите и всеки може да се възползва от тях. "Бих ги подкрепил и за още нещо, като човек, който идва от тези среди – за несправедливото разпределение на добавената стойност от цялата агрохранителна верига, за което ние сме подготвили законопроект и вече се обсъжда", заяви Вътев. Той добави, че в цяла Европа изискванията са почти едни и същи, което означава общоевропейски проблем. Министърът каза, че непрекъснато излизат материали в коя страна какви мерки са взети и добави, че в по-голямата част се предлагат данъчни облекчения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!