За св. Димитър, който стана покровител и на българите

Ангел Карадаков 26 октомври 2015 в 07:30 15999 0

Св. Димитър.

Днес православните християни честват паметта на един от най-почитаните светци - Св. великомъченик Димитър Солунски.

Във всички храмове днес ще бъдът отслужени празнични богослужения, а столичният храм „св. Димитър Солунски” в квартал Хаджи Димитър ще посрещне своя храмов празник. Църквата е построена през 1922 г. При бомбардировките над София през 1944 г. е разрушена, но през 1956 г. храмът е завършен в днешния му вид и е осветен от българския патриарх Кирил, пише православният блог "Добротолюбие".

Той е точно копие на храм “Св. Димитър Солунски” в гр. Солун, Гърция. Централната му част е изографисана от художника Николай Шелехов през 1967 г., а страничните балкони и двата параклиса в горната част са работа на Николай Ростовцев, който ги изографисва през 1971 г. В двора на храма се намира и параклис “Св. Димитър”, който е бил направен след разрушаването на църквата по време на бомбардировките над София, и в него се е служило до построяването на новия храм.

В църковната традиция Св. Димитър е наречен още мироточини, тъй като след мъченическата смърт на Димитър вярващите запазили мощите му. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век.

Св. Димитър бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитър заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал. Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Димитър да се откаже от вярата в Христос. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница и устроили тържество в цирка. Лий, който бил прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре.

Оръженосецът на Димитър - Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба, където отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затова по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитър - прободен с копие през 306 година сл. Хр.

Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм в Солун, където на 26-ти октомври всяка година се стичат стотици поклонници от цял свят. Почитта към Св. Димитър Солунски е разпространена широко на Балканите. Особено почитан е в Света Гора (Атон), в манастира Ватопед, Панталеймоновския и Ксенофския манастир се пазят частици от неговите мощи.

Името на св. Димитър е свързано и с историята на нашия народ. През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър.

От 22 октомври храмът-музей, посветен на Св. Димитър във Велико Търново, приема посетители всеки ден, като посещенията ще са възможни едва до 8 ноември. Храмът е отворен за посещения, тъй като е централно място за предстоящите национални чествания по повод годишнината от въстанието на Асен и Петър и възстановяването на Българската държава. Отварянето на храма се прави по голямо изключение, защото като обикновено той е затворен през зимния сезон и се отваря само по предварителна заявка.

Честит Димитровден!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!