Вътрешният министър отново отива в Карловско, 40 служители на ТОЛ и АПИ помагат в чистенето (снимки)

OFFNews 09 септември 2022 в 10:26 1618 0

кал

Снимка АПИ

Щетите в района са за над 60 млн. лева.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев ще бъде отново в района на наводненията в Карловско, предаде БНТ.

Посещението му е свързано със започналата проверка, която да установи има ли извършена незаконна сеч. 

В четвъртък бяха обходени райони, където според местните хора има незаконна сеч. Министърът на земеделието Явор Гечев забрани всякаква сеч във водосбора на селата, които бяха наводнени, докато продължават проверките. 

Междувременно около 40 служители на Националното тол управление и на Агенция "Пътна инфраструктура" продължават пети ден да помагат на жителите от селата Богдан, Каравелово и Слатина. В отстраняването на последиците от бедствието участва и специализирана техника на пътноподдържащите фирми.

Целта е колкото се може по-бързо да бъдат разчистени домовете, дворовете и улиците в населените места от натрупаната земна и кална маса и свлечения дървен материал от проливните валежи и придошлите води на река Стряма.

Екипи на жандармерията също пристигат днес в селата, пострадали от проливния дъжд. Вече има сигнали, че мародери ограбват празните къщи на хората, като целта на органите на реда е да опази имуществото на жителите. Местният кризисен щаб апелира за помощ от доброволци, които да придружават органите на реда при обиколките.

По четири екипа на жандармерията ще охраняват денонощно Каравелово, Богдан и Слатина, каза Демерджиев.

„Нямаме сериозни сигнали до момента за случаи на кражби или повреждане на имущество, но сме длъжни да предотвратим това да се случи и правим всичко възможно в това отношение“, уточни той. Екипите ще останат там до приключването на работата по разчистването и до завръщането на хората в домовете им, посочи той.

Министърът допълни, че държавата ще направи всичко в рамките на правомощията си, за да помогне на пострадалите жители на селата. Той увери, че този път ще бъде направено повече, отколкото при други бедствия, случвали се до момента.

"Ще използваме всички законови механизми в рамките на всяко едно министерство. Нека като приключим, да направим равносметка и да видим дали държавата се е справила по-успешно с този процес спрямо предходните. Аз вярвам, че това ще е така", коментира още той.

Иван Демерджиев подчерта, че се проверява изключително внимателно какво се е случило и ще бъде търсена отговорност на всички, които биха могли да бъдат съпричастни към това.

Три институции ще проверяват имало ли е незаконна сеч в горите в Карловско - Министерство на земеделието, МВР и Прокуратурата. Към тях се очаква да се присъединят и кметове, както и представители на наводнените села.

Агенцията по заетостта обяви, че ще бъдат наети 100 безработни, които да помагат в аварийните дейности в пострадалите от проливните дъждове села. 

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов изчисли, че щетите в района са за над 60 млн. лева. Пострадали са повече от 340 къщи, 378 семейства имат нужда от подкрепа от Агенция "Социално подпомагане". 

В сряда стана ясно, че България ще поиска помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията. Правителството реши, че кметовете на засегнатите от наводненията общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на тон отпадък, който към момента е 95 лв. на тон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови