Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

DMS Доброволчество: Българи и украинци в помощ на наводнените села в Карловско (снимки)

Таня Николова 06 септември 2022 в 09:57 3865 1

Наводнение

Снимка Наталия Еллис, Рамон Куваев

Четвърти ден след бедствието в Карловско

Осем години след наводнението във варненския кв. „Аспарухово“ през юни 2014 г., когато стотици хора от цялата страна се стекоха, за да изринат наносите и калта, изсипали се след порой, отнел живота на 13 души, чудото на доброволчеството е на път да се повтори в Карловско.

Там, след продължителен интензивен дъжд, паднал на 2 септември, бяха наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, разрушена беше пътната настилка, а тиня покри селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина, Христо Даново и гр. Клисура. 

Четвърти ден след бедствието електрозахранването почти навсякъде остава прекъснато, паднали са стълбове за улично осветление, запушени са мостове и шахти. Неизчерпателният списък на щетите включва още срутени къщи и селскостопански постройки, паднали и подкопани мостове, което прави непроходими участъците между Каравелово и Богдан, между Московец и Богдан, между Слатина и Розино, както и между Дъбене и Войнягово.

Само в три от селата близо 250 са пострадалите домакинства – наводнени къщи, дворове, загубен поминък, домашни животни и посеви, покъщина. Освен ток, липсват вода и храна.

Към момента най-остра нужда има от физическа сила за разчистване и осигуряване на достъп до наводнените къщи, както и осигуряване на спешна подкрепа за най-силно засегнатите домакинства - стоки от първа необходимост, дезинфектанти, питейна вода, хранителни продукти, материали и техника за работата на доброволците, съобщиха от община Карлово, които късно вечерта на 5 септемви, обявиха спешна кампания - DMS KARLOVO. 

„Доброволци има – от различни места, дошли по собствена инициатива, но не достига тежка техника за разчистването“, посочва Калин Божков от Варна. Заедно с колеги от фирмата си той е пристигнал в Слатина в понеделник сутринта, със самосвал и багер, за да помогнат с разчистването на тинята.„Не се колебахме. Видяхме какво е и решихме да дойдем, защото сме хора и трябва да си помагаме“.

Живял 23 години в Канада и с преки наблюдения от работата по спасително-аварийни действия при бедствия в Северна Америка, Божков смята, че ще са нужни месеци за възстановяването на Слатина. По думите му, ситуацията в съседното пострадало с. Богдан е далеч по-зле.

Думите му потвърждават и от Аварийно спасяване Пловдив. Спасители от екипа коментират, че на места калта в къщите в Богдан е повече от метър.

„За разчистването на наносите са нужни доброволци с ботуши и лопати, колички за извозване на калта, бензинови резачки, въжета и пр.“, каза Лазар Радков от екипа.
След огледи и призиви за помощ за пострадалите села, навръх Деня на Съединението днес към тях се насочват и десетки украински доброволци – бежанци от войната, както и стотици българи - от Пловдив, Варна, София и др.

”За три часа в Каравелово в понеделник (на 5 септември – бел.а.), видях техника. Но не е много. Видях доброволци от армията. Но не е достатъчно. Видях полицаи, които спират коли. Видях доброволци, които са дошли по своя инициатива. Помагат много и колкото могат. От сърце. Но без тежка техника е трудно и ще отнеме доста време“, каза Наталия Еллис от организацията „Втори дом“ в Пловдив, която вече месеци помага за настаняването и интеграцията на бягащите от войната в Украйна. 

Нужни са вода, готова храна, дълготрайни консерви, медикаменти от първа необходимост, храна за животни, еднократни прибори, ръкавици, чували, ботуши“, допълва Еллис. 

Решението да помогнат се ражда след разговор с българка от Каравелово, която през месец март ѝ помага със събирането на лекарства за Украйна.

„Тя ми изпрати видео от своето село… и аз се събудих сутринта с една мисъл - поне ще пробваме да помогнем. По телефона разбрах, че в момента вода и храна са най-нужни, а на място ще се разберем и за другото. Написах го в групата на „Втори Дом“ и нашите жени се включиха, както и познати, доброволци“, допълва Наталия Еллис.
За Каравелово и другите пострадали села организират помощ и украински бежанци от Варна – „на пет часа път“, посочва Рамон Куваев – живеещ от няколко години в България украинец, който след началото на войната в родината му, навъртя десетки хиляди км, осигурявайки храна и неща от първа необходимост на настанените в различни бази и хотели бежанци у нас. 

„Понеже десетки българи от края на февруари съдействаха и продължават да ми съдействат да помагам на украинците, не можахме да не дойдем тук. Отделих определена сума от своята заплата и купих малко храна и вода за пострадалите. Селата Слатина, Богдан и Каравелово са най-засегнати - над 10 хиляди кв.м. дървен материал за изнасяне от селищата и над 10 хиляди кв.м. кал за разчистване от домовете.

Почти всички домакини са възрастни хора, и най-много им липсват доброволци. Няма много време за това, понеже калта изсъхва и става почти невозможна за изнасяне“, обяснява в пост Куваев.

Доброволчески кампании в подкрепа на пострадалите от Карловските села организираха още организации като „За доброто“, „Гората.бг“, „Предай Нататък“, Национална асоциация на доброволците в България и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

06.09 2022 в 10:45

Това се нарича добротворчество! Браво на украинците, които се притекоха на помощ! Имам спомени от разчистването на Аспарухово, че голяма част от жителите на квартала просто гледаха от балконите си.
 
X

Подкастът на OFFNews