МОСВ поиска да се обяви бедствено положение в Бургас: вода има само до май 2021 г.

За да няма водна криза, ще бъде изградена 10-километрова водопреносна мрежа към язовирите Порой и Ахелой, обяви екоминистърът Емил Димитров

Ирина Евгениева 01 декември 2020 в 15:31 6353 1

Министерството на околната среда и водите поиска да се обяви бедствено положение в Бургас заради безводието.

Язовир "Камчия" се изчерпва и при сегашните разчети водата за града би стигнала само до месец май 2021 година. Възможно решение е изграждането на довеждащи водопроводи от язовирите "Порой" и "Ахелой" до деривация "китка", но за целта е необходимо спешно да започнат ремонти. Именно затова е необходимо обявяването на бедствено положение.

Прогнозата и искането са записани в публикувания вчера на сайта на МОСВ график за използването на водите на комплексните и значими язовири през месец декември 2020 г.

Данните в него показват, че от язовир "Камчия" се отпускат 6,180 млн. куб. м. вода за декември при общ обем 233,500 млн. куб. м., налични 108,590 млн. куб. м. вода и наличен полезен обем 32,590 млн. куб. м. вода. 

"ВЕЦ "Камчия" може да преработва само използваните водни обеми за питейно-битово водоснабдяване. Отработените от турбината водни обеми постъпват само и единствено в ПСПВ "Камчия".

Предвид приключването на летния сезон и продължаващата тенденция за намаляващ приток, разрешените количества за питейно-битово водоснабдяване са допълнително ограничени, за което операторите бяха уведомени предварително.

В случай на приток за условията на средна по влажност година, графикът ще бъде променен своевременно и част от ограниченията ще отпаднат.

ВиК ООД Варна и ВиК ООД Бургас са уведомени, че следва да предприемат действия за преминаване към алтернативни водоизточници, тъй като при предвиденото намалено потребление и при липса на приток към язовира, вода за питейно водоснабдяване ще има до месец май 2021 година.

С Решение на Министерски съвет на МРРБ е възложен ремонт на язовирите "Порой" и "Ахелой" и изграждането на довеждащи водопроводи до деривация "Китка".

С цел максимално бързо стартиране на процедурата, предвид краткия срок за строителство и изчерпване ресурса на яз. "Камчия", единствен възможен изход, който да даде възможност на ВиК Бургас да се вмести в тези срокове, е въвеждането на бедствено положение."

Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров се срещна спешно с областната управа във връзка с надвисналата криза. След нея той обяви, че "водна криза в Бургаска област няма да има".

Ще бъде изградена 10-километрова водопреносна мрежа, за да се свържат язовирите "Ахелой" и "Порой" към деривация-Бургас. Довеждащият водопровод трябва да бъде направен до 20 февруари. Това ще може да се случи в срок, ако областната управа обяви бедствено положение. То би позволило ускоряването на дейностите, обясни Димитров и допълни, че с решение на Министерския съвет собствеността на "Ахелой" и "Порой" ще се прехвърли на областната управа в Бургас.

Миналата седмица Димитров заяви в парламента, че има опасност градът да остане без вода следващата година, защото язовир "Камчия" е празен. Малко след това ВиК Бургас обяви, че има готов идеен проект за осигуряването на резервни количества питейна вода от язовирите "Порой" и "Ахелой". Стойността на проекта е 60 млн. лева. Парите са осигурени от държавната компания "ВиК холдинг". В рамките на само няколко часа екоминистърът си смени мнението и заяви пред премиерът Бойко Борисов, че водна криза няма да има

Варна ще се захранва с вода от деривация "Китка", тоест ще бъде включена към резервен водоизточник.

Цената на водата във Варна няма да се повиши, увери Димитров.

Екоминистърът заяви, че осигуряването на резервно водоснабдяване за Бургаска област и Южното Черноморие е проект, който ще гарантира, че водна криза няма да има през следващите 50 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

1

stanimir_13

01.12 2020 в 16:57

Деривация Китка е захранена от Камчия, а бедственото положение ще отприщи не друг, а паричен поток. Не се знае се към #КОЙ.
И само едно уточнение: Вец-ченцето е на близък до Ган.