В обектива: Младите орли готови за боен самолет

Боян Георгиев 16 април 2016 в 14:30 7343 1

В обектива: Открит летателен ден в Долна Митрополия

Снимка Боян Георгиев

Април 2016 г. ще е забележителна дата в най-новата история на Българските Военновъздушни сили. Заявеният от командването в края на 2014 година нов модел за подготовка на пилотските кадри доказа своя успех. На шестима от пилотите започнали интезивен курс преди 18 месеца бяха връчени знаците ,,Военен пилот I-ви клас”. Тържеството се състоя на 15 април по време на открит летателен ден на летище Долна Митрополия, където новите първокласни пилоти демонстрираха придобитите умения. 

На 12-ти и 13-ти този месец капитан Янчо Христов, капитан Борис Масларов, капитан Владимир Петров, старши лейтенант Кирил Гинев, старши лейтенант Георги Велев и старши лейтенант Светослав Петров издържаха успешно изпитите. Това им дава право да летят в сложни метеорологични условия на допустимия минимум денем и нощем, да изпълняват сложен пилотаж, стрелби по земна и морска цел, прехват и атаки на въздушни цели, маневрен въздушен бой, Air Policing. Подготовката премина основно на реактивния L-39ZA, който преди 3 години беше върнат скоротечно в строя. В рамките на година и половина шестимата пилоти достигнаха нальот от 300 часа. Шестимата вече завършили курса са на възраст между 27 и 31 години, и при положение, че им бъдат осигурени по около 50 часа на боен самолет, те ще станат пълноценни бойни пилоти и ще служат на родните ВВС дълги години.

Военновъздушните сили обаче не спират дотук. На 6-ти април втората група за интензивна подготовка, състояща се от четирима млади пилоти премина на следващ етап.  Лейтенантите Светослав Пентиев, Александър Иванов, Аспарух Пашов и Йордан Тонев изпълниха първи самостоятелни полети с учебно–бойния реактивен самолет L-39ZA. Досега четиримата трябваше да преминат пълния курс на самолет РС-9М, да присвоят степен за класна специалност „Военен пилот – ІІІ-ти клас” и едва тогава да продължат на самолет L-39ZA.

С решението си за интензивна подготовка на групата от десет млади пилоти, командването на ВВС спря пагубната практика за харчене на ресурси в обучението на пилоти, които са вече в своя залез, с оставащи малко години на служба.

Основната тежест при подготовката на новите първокласни пилоти беше понесена от инструкторския и технически състава на Учебната авиационна група ,,Георги Бенковски” от летище Долна Митрополия. Най-летящата част в нашите ВВС има през изминалата година рекордният нальот от над 1900 часа, осигурени с 6 до 8 самолета PC-9M и L-39ZA. Самолети от авиационната група летяха в зони над близо половин България и бяха пребазирани неколкократно на други летища, като Граф Игнатиево и Балчик.

Сега остава държавното ръководство да реши въпроса с доставката на нов боен самолет и поддръжката на наличната техника, за да даде възможност на младите български пилоти да гарантират суверенитета на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови