Ексклузивно На живо: Парламентът гласува кабинета на ГЕРБ

US военни бази в България и Германия са в повишена готовност заради риск от тероризъм, твърди CNN

OFFNews 01 юли 2024 в 15:30 2571 0

Базата

Снимка Stars and Stripes

Базата "Шпангдалем".

Няколко американски военни бази в Европа са поставени в състояние на повишена бойна готовност. Нивото на защита е било повишено до второто най-високо поради опасения, че терористична атака може да бъде насочена срещу американски военен персонал или съоръжения, съобщи CNN, като се позова на специализираното издание Stars and Stripes.  

Самото издание съобщава, че през уикенда военни бази на САЩ в Европа са били приведени в състояние на повишена готовност, като служителите са призовани да бъдат бдителни. В неделя в щаба на Европейското командване на САЩ в Щутгарт армейският гарнизон издаде предупреждение за цялата общност, че нивото на заплаха е повишено до състояние "Чарли" до второ нареждане.

Подобни директиви бяха изпратени и до други бази в Германия, включително военновъздушните бази Рейнланд-Пфалц и Рамщайн, които заедно формират най-голямата американска военна общност в чужбина. Гарнизонната тревога в Рейнланд-Пфалц включва Баумхолдер и отдалечени обекти в Румъния и България.

Военновъздушната база Авиано в Италия също повиши нивото си на готовност до "Чарли", а други въведоха засилени мерки за сигурност.

Нивото на заплаха "Чарли" се прилага, "когато се случи инцидент или се получи разузнавателна информация, показваща, че е вероятно да се извърши някаква форма на терористично действие срещу персонал или съоръжения", пише в сайта на армията.

Според предупрежденията членовете на службата и други лица трябва да очакват значителни забавяния на входните пунктове поради повишената сигурност. Гарнизонът на Сухопътните войски на САЩ в Щутгарт препрати въпросите за промяната в защитата на силите към EUCOM. В изявление от неделя EUCOM посочва, че "постоянно оценява различни фактори, които играят роля за сигурността на американската военна общност в чужбина. Като част от тези усилия често пъти предприемаме допълнителни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите военнослужещи".

Военната общност трябва да докладва за всяка подозрителна дейност, да следят препоръките за пътуване на Държавния департамент и да вземат предпазни мерки, за да сведат до минимум личния риск, се казва още в съобщението.

Обикновено военното командване отказва подробности за променените мерките за защита от съображения за сигурност. В събота военновъздушната база "Шпангдалем", която се намира в селските райони на Западна Германия, издаде свое собствено предупреждение, в което се казва, че на летците от 52-ро изтребително крило е забранено да носят униформите си извън базата.

Тогава служителите на Шпангдалем заявиха, че са въведени мерки за защита, но че от "съображения за оперативна сигурност" базата не може да предостави повече подробности. В предишни години командванията са предприемали подобни действия по отношение на носенето на униформи поради опасения от терористични заплахи. През 2010 г. EUCOM издаде директива, която временно забрани на военнослужещите да носят униформи извън поста.

През 2014 г. EUCOM ограничи носенето на униформи извън базата до придвижването до работа - ограничение, което командването започна да облекчава през 2022 г. Военните определят нивата на защита на нормално, алфа, браво, чарли или делта - най-високото състояние на готовност. Браво стана обичайно за базите в продължение на много години след атаките от 11 септември. Чарли привежда в действие "планове за съкращаване на персонала, който не е от съществено значение".

Служителите на гарнизона в Щутгарт заявиха, че различни услуги няма да бъдат достъпни поради повишеното ниво на заплаха. От неделя до второ нареждане някои от тези ограничения включват достъп до някои заведения за хранене и фризьорски салони на територията на базата.

"В много други служби голям брой от хората ще работят от разстояние или офисите ще бъдат отворени с намален персонал. Клиентите трябва да запазят гъвкавост и да предвидят по-дълго от обичайното време за обслужване", се казва в изявление на гарнизона.

През последните седмици американски официални лица алармираха за повишени терористични заплахи, породени от нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и продължаващата война в Газа.

"Видяхме, че заплахата от чуждестранни терористи се повиши до съвсем друго ниво след 7 октомври", заяви директорът на ФБР Кристофър Рей в писмо до Сената на 4 юни.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ще се разцепи ли ДПС