Още една жертва на Орлин Гигов пред OFFNews: Бие сякаш бие животно

Жената не е подавала сигнали от срам, но се надява насилникът да бъде осъден

Рени Петрова 01 юли 2024 в 10:15 6008 7

Домашно насилие

Снимка pixabay

Домашно насилие, илюстративна снимка

Пред OFFNews говори първата жертва на серийния насилник Орлин Гигов. Жената, пожелала анонимност, разказа за преживения ужас през 2013 г., причинен от бившия шофьор на МВР-болница. 

Нейната история завършва благополучно - успява да избяга и да се върне в родния си град. Не такава бе съдбата на украинската гражданка Силвия Киркова, която бе убита от Гигов на 20 юни т.г.

Досега сме разказали за жертвите на мъжа от 2020 г. насам - общо пет жени: Силвия, която преби и изхвърли гола през 2023 г., а на 20 юни т. г. уби; жена, живяла преди това с него, културолога Мила Пейкова, който разказа за ужаса, случил се на Бъдни Вечер 2020 г.; жена, бита в продължение на дни през 2021 г., както и друга, чиято история разказа нейната дъщеря. Ани* е първата пострадала жена след раздялата на Орлин Гигов след раздялата му с неговата съпруга.

В навечерието на Нова година през 2013 г. Ани се запознава с Орлин по интернет. Първоначално той бил мил и обаятелен, разказал, че е преживял тежка раздяла със съпругата си предходната година и изпитва трудности. Разговорите продължават няколко седмици, като през цялото време Гигов се представя за полицай. Заради здравословни проблеми се налага Ани да постъпи в болница, като с помощта на мъжа тя е настанена в МВР-болница. Тогава, по думите ѝ, той е неотлъчно до нея. 

След изписването тя се прибира в родния си град, а с Орлин Гигов си гостували.

При поредното посещение на Ани в София - в края на март, Гигов се напива и ѝ удря шамар. Следват извинения, обещания за "нормална връзка" и увещания. Това кара и Ани да остане с него. В край на май 2013 г. тя разбира, че е бременна, но мъжът я принуждава да направи аборт. В нощта след аборта Гигов се напива и я пребива с точилка. Докато я бие, ѝ казва, че като служител в МВР е бил в Косово, където е убивал хора: "Знам как да убивам, знам и как да бия", повтарял той вече с нож в ръка. 

Жената успява да се обади на приятел на Гигов - единственият човек, когото познава в София, който отива в апартамента на бившия шофьор заедно със съпругата си, за да помогне. Следват нови увещания и обещания за промяна от страна на Гигов, той започва да е все по-мил и добър с Ани. 

Така през септември двамата решават, че ще заживеят заедно. Тогава жената и близкият приятел на Гигов, който говори пред OFFNews, взимат помещение под наем. В началото на октомври Гигов, Ани и близкият им приятел откриват общо заведение, но още на празненството за откриването Орлин се напива и нанася побой на жената - още по-тежък. Тогава мъжът, с когото са започнали общ бизнес, успява да спре Орлин Гигов и да изведе Ани от жилището. 

На сутринта жената събира всичките си вещи и се прибира в родния си град.

"Това е ад, докато те бие, си мислиш, че всичко приключва. Все едно бие животно, дори те не заслужват подобно нещо", казва Ани. 

Няколко дни след случая жената разбира, че отново е бременна. Когато прави аборт в София, следва нов, по-жесток побой, от който я спасява обща приятелка. Въпреки че Ани слага окончателно край на връзката, започват системни заплахи от страна на Гигов, които продължават седмици. 

Бившият шофьор дори я заплашва с убийство няколко пъти. 

Пред OFFNews жената разказа, че през годините Гигов поддържал връзка с нея по телефона, тъй като, по думите му, нямал приятели. Така, когато започнал връзка със Силвия Киркова, разказал на Ани, че украинката е жената, с която иска да бъде. Два пъти - веднъж през май 2023 г. и веднъж преди това обяснил, че Силвия е бременна от него. 

"Дали е така, не знам, защото не вярвам на нито една негова дума. Може би единственото, на което вярвам, е, че се казва Орлин Гигов", категорична е Ани. 

Жената разказва още, че се е опитвала да помогне на Гигов да спре да пие както и през 2013 г., така и 10 години по-късно, но усилията са били напразни. 

Въпреки преживяното Ани не подава сигнал от срам, няма намерение да сигнализира и сега, но се надява мъжът да понесе последствията за убийството на Силвия. 

Законодателството в България вече позволява при съмнение за домашно насилие сигнали да могат да подават не само жертвите, но и техни близки, съседи, други свидетели.

*Името на пострадалата жена е променено.

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    7

    alfakentavur

    02.07 2024 в 07:50

    Не е било забранено, а такива сигнали не са се разглеждали или не са били взимани под внимание.
    Всеки може да подаде какъвто си иска сигнал. Но за да бъде разгледан, трябва да има някакво законово основание.

    875

    6

    Constanza

    02.07 2024 в 03:38

    "Законодателството в България вече позволява при съмнение за домашно насилие сигнали да могат да подават не само жертвите, но и техни близки, съседи, други свидетели."

    Ъмм, досега забранено ли е било да подаваш сигнал при съмнение за домашно насилие? Какво, казват ти, че не е твоя работа?

    1010

    5

    ПР

    01.07 2024 в 12:32

    До "случайно прочетох"-напълно си прав.
    Доказано е,че изроди,като този,често,като малки,започват с издевателства срещу животни,това първо.И второ,къде е вменено"правото",да пребиваш животно?!
    Добре,че се е отървала.

    -1845

    4

    ob1

    01.07 2024 в 11:55

    Ег@ти боклука долен!

    14369

    3

    случайно прочетох

    01.07 2024 в 11:00

    "... Все едно бие животно, дори те не заслужват подобно нещо..."

    Какво значение има дали някой бие животно или човек?
    И таз е една гъдулка....

    22553

    2

    dolivo

    01.07 2024 в 10:55

    Тоя е полезен на някой.

    Сигурно мокри поръчки по тъмното върши маскиран.

    Алкохола му изкарва истинските цветове навън.

    628

    1

    user4eto

    01.07 2024 в 10:25

    Еми нашето правосъдие отново ще го пише невинен и ще го пусне.
    Това е един от начините на автократното управление за репресия над хората.
     
    X

    Ще се разцепи ли ДПС