Център "Дара Хелп" навърши една година

OFFNews 22 ноември 2016 в 14:43 6432 0

Център грижа за пациенти с онкологични заболявания "Дара Хелп" навърши една година. 

В България ежегодно се диагностицират над 35 000 нови случая на онкологични заболявания. Пациентите са над 300 000.

Заедно с техните близки това е огромен брой променени човешки съдби, съдби, сблъскващи се с нови не само физически, но и емоционални трудности. Трудности, които са сериозно предизвикателство за всеки човек.

Посвещаваме проекта на един от основателите на ЦЗПЗ Теодора Захариева - на нейната борба за по-добри възможности за лечение и достойно отношение към пациентите с онкологични заболявания, казват създателите на центъра.

В нейно име и в името на нашият учител Доц. Д-р В. Цекова (също съосновател на ЦЗПЗ) приемаме тези идеи и тяхната реализация като наш приоритетен проект, допълват те.

Ежедневно нашите лекари и медицински сестри се сблъскват с различни човешки истории и съдби. Често времето не стига да се обхванат всички аспекти, свързани със заболяването.

Първият дарител на "Дара Хелп" е Онкологични клиники "Доцент Д-р Валентина Цекова". Екипът възприема като свой социален ангажимент да подкрепи максимален брой пациенти и техните близки да преминат през тези трудни моменти от своя живот. Това включва подкрепа в периодите от поставяне на диагнозата, преминаване през различните методи на лечение и социалната рехабилитация на пациента и неговите близки след това.

Мисията ни е да подпомогнем преодоляването не само на физическите, но и на емоционалните и социални трудности съпътстващи диагнозата. Социалната реинтеграция на пациенти намиращи се в хронична фаза на заболяването и реадаптация към заобикалящата действителност на тях и техните близки е един от основните приоритети.
Целта на съвременната онкология е да превърне едно изключително значимо социално заболяване в хронично такова с максимално дълги периоди на контрол, обясняват от "Дара Хелп".

Приоритет центъра е да подпомага пациентите да се възстановят максимално бързо, да водят пълноценен, социалноикономически активен живот. 

Ще се стремим да сме в помощ за преодоляване на страховете от диагнозата, страхът от стигмата, и чувството на обреченост. Искаме да подпомогнем пациентите и техните близки да разберат, че диагнозата не е само борба, а начин да променят мислите си за живота, начин да се чувстват значими и специални преди всичко пред себе си. Заедно да успеем да се насладим на красивото около нас, категорични са от "Дара Хелп".

В центъра има различни направления и програми, които да подпомагат физическото и емоционално справяне на пациентите и техните близки с диагнозата, лечението и запазването качеството на живот. Една от най-силните му страни са програмите, разработени в екип от специалисти със съдействието и през погледа на пациентите. Именно този аспект позволява да се усетят нуждите на пациента и неговите близки извън медицината, какво би им помогнало да преминат по-лесно в този труден етап от живота им.

Стартовите направленията и програми, по които работи Центъра са: справяне с видимите ефекти от лечението, психологическа подкрепа, диетика и хранене, рехабилитация, справяне с лимфоедема, справяне с ежедневните активности, справяне в системата на здравеопазването, акупунктура, арт терапия и други. 

Сред партньорите на "Дара Хелп" е и УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ в лицето на нейното ръководство и специално Доц. Д-р Григорий Недялков, които отдават за безвъзмездно ползване помещението, в което е открит първият Център за немедицинска грижа "Дара Хелп" през ноември 2015 г. 

Целите на "Дара Хелп" за следващата година са да достигне и да помогне на повече пациенти в нужда не само в София, но и в други градове на страната. 

Повече информация можете да получите на сайта на Центъра

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews