Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Студенти: Не сме доволни от срещата с Кунева, ще участваме в протеста

OFFNews 16 май 2016 в 16:37 4518 2

Не сме доволни от срещата с образователния министър Меглена Кунева и ще подкрепим протеста за европейските стипендии за успех. Това заяви пред OFFNews Мариян Ников от Националното представителство на студентските съвети в България. 

По-рано днес представителите на студентите се срещнаха с Кунева, за да обсъдят факта, че на европейски стипендии ще имат право само учещите в специалности от приоритетните за държавата професионални направления, сред които не са например медицина, фармация и право.

Вчера разговаряхме до 2 часа през нощта и разглеждахме различни варианти преди срещата с министъра. Не сме доволни, но решихме, че е добре да има период, в който МОН да може да реагира, подчерта Ников. 

Той подчерта, че Националното представителство на студентските съвети ще подкрепи протеста пред МОН, организиран от Асоциацията на студентите по медицина.

В сряда ще се срещнем с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев. Ще бъде създадена и работна група, на която ще бъде обсъдено увеличаването на държавните стипендии и промяна на това положение, при което за евростипендии могат да кандидатстват само студенти от приоритетните за държавата професионални направления, допълни Мариян Ников. 

В същото време студентите изпратиха и позиция за резултатите от срещата с образователния министър. Публикуваме я без редакторска намеса:

ПОЗИЦИЯ
НА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО
НА СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ
В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Националното представителство на студентските съвети като единствения законоустановен орган за защита правата и интересите на студентите, докторантите, курсантите и специализантите, които се обучават във висшите училища в България, през годините многократно е изразявал и отстоявал пред институциите позицията на студентските представители за финансиране и стимулиране на научно-изследователската дейност и добрите резултати.

В този смисъл, ние одобряваме усилията на Министерството на образованието и науката да бъдат направени реформи и да бъде изградена цялостна последователна стратегия за промяна на Закона за висшето образование. Подхождаме с разбиране към обособяването на приоритетни направления (в качеството им на дефицитни) за определен период от време, които да отговарят на нужните на българския трудов пазар.

Това, което не подкрепяме, е наложената зависимост на отпускането на европейски стипендии за успех от това разделение. Фактът, че в настоящия момент трудовият пазар има нужда от специалисти в дадена област, повече от друга, не омаловажава усилията на всички студенти, които се обучават в останалите образователни направления. Всички млади хора, които са избрали да следват в България и в последствие да се реализират на българския трудов пазар, заслужават да бъдат поощрявани, както морално, така и финансово. За нас качеството е приоритет, към който се стремим на ниво студент-университет-държава!

След направената съвместна среща между Министъра на образованието и науката, представители на МОН, Председателя на Съвета на ректорите, представители на Асоциация на студентите-медици в България и представители на студентските съвети, ние набелязахме основните проблеми, идващи от липсата на адекватна национална политика за предоставяне на стипендии на всички студенти, независимо от университета, в който се обучават (държавен или частен).

До момента това се постигаше по линия на проект „Студентски стипендии“ (широко разпознат като „Европейски стипендии“), реализирани по ОП „Развитие на човешките ресурси”, който вместо да изпълнява ролята на допълваща политика, заемаше на заместваща такава. Въпреки наложилите се промени, ние се радваме, че през настоящия програмен период поне част от обучаващите се във висшите училища в България ще имат възможността да получат Студентска стипендия на база висок успех.

Разбираме препоръките на Европейската комисия и невъзможността на Министерството на образованието и науката да промени проекта на този етап, защото той трябва да отговаря на специални изисквания, както от страна на Европейската институция, така и от страна на Стратегията за висшето образование.

Смятаме, обаче, че е назрял моментът политиката на българската държава в силно чувствителната за всеки един студент област за предоставяне на стипендии да бъде променена.

Предложенията на Националното представителство на студентските съвети са следните:

На първо място – да се учреди стипендия за успех по примера на досега изпълнявания проект „Студентски стипендии”, от която да имат възможност да се възползват всички студенти, получили добри резултати по време на обучението си.

На второ място - държавата да преразгледа концептуално политиката си за формиране на субсидиите за стипендии, за да отрази новите реалности – увеличаване на броя на студентите с фиксирани средства за стипендия и увеличаването на броя на докторантите във висшите училища. Ако общият размер на отпуснатите средства не се променя, то все по-малко студенти, извън посочените по-горе групи („предимствени” студенти и докторанти), ще имат възможност да получават стипендия.
За реализирането на това искане следва да бъдат привлечени повече средства от държавния бюджет, за да се гарантира количественото и качественото изпълнение.

На трето място – поради често променящите се показатели като разходи за издръжка на член от домакинство, промяна в годишните темпове на инфлация и други, адекватно би било да се търси решение за индексиране на минималния или максималния размер на стипендиите, определени по ПМС 90 (пример: темпът на нарастване на минималната работна заплата). Във връзка с досега написаното, размерът на еднократната помощ, която се отпуска на студенти и докторанти по решение на Ректора, следва да бъде преразгледана. Сумата от 200 лв. е установена от законодателя в ПМС 90 през 2004 г. при равнище на минималната работна заплата 120 лв., т.е. помощта е била по–висока. Към днешна дата (2016 г.) минималната работна заплата в България е 420 лв., а помощта не е актуализирана.

В следващите две седмици ще бъде сформирана работна група състояща се от представители на Министерството на образованието и науката, студентските съвети, Асоциация на студентите-медици в България и Съвета на ректорите, която ще бъде ангажирана с разглеждането и оформянето на конкретни инструменти и решения за реализирането на горепосочените предложения.

Студентите, наши колеги, които ще бъдат част от протеста, насрочен за 17:00 ч. на 16 май 2016 (понеделник) пред Министерството на образованието подкрепят настоящата позиция!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

16.05 2016 в 16:58

Точно така!
Няма да им клякате.
Разделението е несправедливо и неправомерно.
Актуализацията на субсидиите - спешна и задължителна.
Да се търсят други алтернативи за популяризиране на "дефицитните" специалности.

А с Кунева, като вземе да разбира от образование, тогава си губете времето - ама по-добре не.
Успех!
 
X

Да помогнем на украинските деца!