Кунева отказа компромис за стипендиите, студентите - доволни

Александра Маркарян 16 май 2016 в 14:17 14588 5

Снимка БГНЕС

Вицепремиерът и министър на образованието отказа на студентите компромис по отношение на европейските стипендии за успех - на такива ще имат право само учещите в специалности от приоритетните за държавата професионални направления, сред които не са например медицина, фармация и право. Въпреки това представителите на студентите излязоха доволни от затворената за медиите среща в МОН и похвалиха диалогичността на министър Кунева.

Срещата се състоя тази сутрин и продължи около час и половина. На нея студентските права трябваше да защитят председателката на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова и председателят на студентския съвет на Софийския университет Васил Силяновски. Присъства и председателят на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев.

След срещата участниците дадоха изявления пред медиите. Вицепремиерът Кунева обясни в три точки, че няма да удовлетвори искането всички студенти да могат равноправно да кандидатстват за европейски стипендии за успех, но нито Вангелова, нито Силяновски, нито проф. Тотев изразиха разочарование, напротив - похвалиха диалога с МОН.

Кунева не обясни защо държавата е приела постановление, което на практика разделя университетските специалности на приоритетни и неприоритетни, защо медицината е във втората група и защо студентите в неприоритетните са лишени от част от правата, които са имали досега. На пресконференция на 9 май вицепремиерът каза, че само приоритетните ще имат право на стипендии за успех, защото е имало такова изискване, свързано с проекта.

Днес тя заяви, че ще се създаде работна група, която да промени правителственото постановление за разпределяне на стипендиите, че ще работи за това законодателството да позволява университетите да изплащат стипендии от преходните си остатъци и че ще даде солидни аргументи пред финансовия министър за необходимостта от увеличение на бюджета за висше образование.

Ето какво каза Кунева в изявлението си след срещата:

"След час и половина разговор ние, за пореден път, си казахме, че нашите цели са общи. Това е образование, което да е на високо, качествено ниво, което да прави икономиката на страната все по-конкурентоспособна и висшето образование да чувства подкрепата на държавата. Как да чувства подкрепата на държавата? Това не винаги означава поравно. Така, както е ясно, че един студент в медицинско училище има издръжка 7600 лева и това е справедливо затова, защото това е скъпо образование, един студент по право има 1200 издръжка и това е справедливо, един студент по икономика има 700 лева. Тоест нещата са различни, но това е все ангажимент на държавата и начин да покаже, че всяка една от специалностите е подкрепяна.

Говорихме, разбира се, започнахме нашия разговор от така наречените европейски стипендии, които не са точно европейски стипендии, а подкрепа, за която през 2014 г. започват разговори с българското Министерство на образованието и науката на тези специалности, които са в истински недостиг, които са проблемни. (бел. ред. Европейски стипендии се дават от 2008 г. и 2016-та е първата, в която има разделение на "приоритетни" и "неприоритетни" специалности - досега всички студенти имаха право да кандидатстват за тях. За тях се осигурява европейско финансиране - през първия програмен период проектите се финансираха по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", през сегашния - по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж".) Това обаче съвсем не означава, че с освободените средства от държавния бюджет, защото тези специалности ще бъдат подкрепени през оперативната програма, ние няма да направим всичко необходимо, за да може да дадем очаквания и напълно справедлив знак към останалите специалности за качество на студентите, за качество на техния труд, тоест за техния успех, и за подпомагане на тези студенти, които наистина имат нужда от социално подпомагане. Това са и майките студенти, и тези, които са сираци.

Това, за което се разбрахме след час и половина разговор е:

- да се създаде работна група, която да обмисли промяната на постановление 90, което разглежда разпределението на студентските стипендии;

- да дадем възможност на тези университети, които могат, да децентрализират финансовите си възможности и да увеличат стипендиите, да дадем възможност те да дават стипендии от университетите. Добър пример тук е Медицинският университет в София, който има преходен остатък 100 млн. лева. Тези пари биха могли, част от тях, по решение на ръководството да подпомогнат постиженията на студентите.

- Да дадем много солидни аргументи на Министерството на финансите защо трябва да се увеличи бюджетът за висше образование.

Мисля, че беше конструктивно и важно това, до което стигнахме.

Силяновски пък уточни, че насроченият за 17 ч. днес протест срещу спирането на европейските стипендии за т. нар. неприоритетни специалности ще се състои. Протестът пред МОН е организиран всъщност от Асоциацията на студентите по медицина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

5

Нострадамус

16.05 2016 в 19:51

...И рече БОГ: НЕКА ГЕРБ ДА СТИГНАТ ДЪНОТО ПРЕДИ БЪЛГАРИТЕ ДА ПРОГЛЕДНАТ !!!

12005

4

Gabriela Naskova

16.05 2016 в 18:22

Ок, да кажем, че от дипломатичността на Яна някакси сте успяли да завъртите така нещата, че чак да излезе, че е доволна от срещата, ама от думите на Васил, който каза "Протест в 5ч. ще има" да се опише като "Доволен съм" - това вече си е сериозна заблуда към читателите.
Изключително несериозна статия!

14469

3

случайно прочетох

16.05 2016 в 15:09

Само се създават групички, комисийки и се бълбука и нищо!