Страсти и скандали сред урните с мъртви

Оргсекретарят на ДСБ Димо Петров сменя герберката Полина Витанова в крематориума

Юлиана Ончева 19 май 2015 в 12:00 10315 2

Единственият у нас и на Балканите - "Крематориум София", се тресе от скандали. Мястото, в чиито пещи свършва пътят на много българи, се върти в омагьосания кръг на съдебни дела, спорове за пари и смени на върха. 

Организационният секретар на ДСБ Димо Петров да влезе в Борда на директорите на крематориума на мястото на Полина Витанова, която напуска по лични мотиви, реши Столичният общински съвет на последното си заседание. Против гласуваха само съветниците от БСП, но не по разделителната линия ляво-дясно, а защото "искаме да чуем какво се крие зад личните мотиви, с които напуска Витанова", обясни пред OFFNews Милка Христова, съветник от БСП. Според нея и колегите й от групата в СОС върху досегашния представител на общината, която има 20% собственост в дружеството, се упражнява натиск. Нещо като развод по италиански, тъй като 80 на сто са притежание на италианския инвеститор "Карма интернешънъл". Общината обаче има блокираща квота още от времето, когато кмет на София бе Стефан Софиянски. 

В действащия борд са Янислав Недев, шеф на Крематориума и при Софиянски, Полина Витанова, председател на Съвета на директорите и на "Софийски имоти", и Варо Маниас откъм "Карма". Срещу него върви наказателно производство за безстопанственост, "Московска" 33 оспорва в съда и продажбата на контролния пакет акции от него и съдружника му Силвано Урчиуоли на регистрираната в Италия фирма "Скутум". 

Задълженията на дружеството от всичко това вече са 460 000 евро, обяснява Христова. Столична община не е уведомена за тази сделка предварително, изненадан е и Недев, който също има акции в дружеството.

А съгласно устава,  преди да продаде дела си на трети лица, акционерът, който продава акциите си, първо трябва да ги предложи на съдружниците си. 

Предстои кметът Йорданка Фандъкова да свика извънредно заседание на управителния съвет, на което Петров да смени Витанова. Общинарите обаче се боят, че италианците ще поискат да се включи в дневния ред смяна и на Недев с техен човек. А стане ли съотношението 2:1 в Борда, цените на "смъртта в урна" ще скочат, а пратиката на консултантските договори за по няколко хиляди лева няма да спре. За вдигане на стойността на услугите в "Крематориум" - София италианците настояват вече няколко пъти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!