Стартира проектът за възстановяването на Халите, часовникът в кулата на сградата пак ще звъни

Реставрират фасадата, книжарница за детски книги и място за събития в сутерена

OFFNews 14 октомври 2022 в 14:53 2060 0

Централни хали

Снимка Kaufland България

Общата стойност на инвестицията за възстановяване на оригиналните вид и функция на Централни хали надвишава 50 млн. лв.

Kaufland България започва изпълнението на проекта си за възстановяване на Централни хали в София. 

В следващите месеци предстои да бъдат извършени поредица от ремонтни дейности, чрез които ще бъдат отстранени силно компрометирани елементи от вътрешността на сградата и ще бъде извършено цялостно специализирано почистване на фасадата й.

За първи път от 40 години след ремонта ще бъде възстановен звънът на емблематичния часовник в кулата й. Общата стойност на инвестицията за възстановяване на оригиналните вид и функция на Централни хали надвишава 50 млн. лв.

„Този проект е част от ангажимента на Kaufland България за подобряване на средата, в която живеем, и е изключително важен за нас. Той представлява значителна инвестиция в миналото, насочена към съхранението на сградата в оригиналния й вид – такава, каквато я е създал нейният автор – арх. Наум Торбов през 1911 г. Същият ще бъде и принципът при последващото възстановяване на предназначението й – в новия магазин ще има над 17 000 стоки, като акцент ще бъдат българските производители и българските стоки в нея. Над 170 български доставчици вече са заявили участието си в този проект“, подчерта в изказването си изпълнителният директор на Kaufland България – Иван Чернев по време на официалното представяне на проекта.

Предстоящият ремонт ще обхване отстраняване на течовете от покрива, цялостна подмяна на опасни електро и ВиК инсталации, възстановяване и социализация на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен и изграждане на „Интерактивна зона за археология и история“. Специализираното почистване на фасадата ще отнеме няколко месеца и ще се реализира от реставратори с доказана експертиза.

„От мое име и от името на министър Минеков искам да изкажа подкрепата си за проекта. Процесът по разработването му беше дълъг, но Kaufland България показаха, че подхождат с изключително внимание към сградата и нейното предназначение и функции. Силно се надяваме, че след като този проект се изпълни така, както са го замислили неговите автори, сградата ще възвърне своето достойно място в културния и социалния живот на София“, подчерта директорът на НИНКН арх. Петър Петров, който също все участие на представянето. 

„Приветствам с изключително вълнение и любопитство този проект. Това е една огромна и много значима инвестиция, която ще помогне за опазването на тази впечатляваща сграда. Ние в Германия казваме, че пазарът не е само място, на което можеш да си купиш нещо, той е и място за възможности. Пожелавам след реализацията на проекта, Централни хали наистина да се превърнат в истинско място за възможности“, подчерта в изказването си и н.пр. Ирене Планк, посланик на Федерална Р Германия в България. 

Сред официалните лица на събитието бяха още авторът на проекта арх. Мария Попмаркова, зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов и зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, директорът на Регионалният исторически музей - София – доц. д-р Венета Ханджийска-Янкулова, редица общественици, архитекти и историци. Гости на събитието бяха и наследниците на арх. Наум Торбов.

В непосредствена близост до археологическото наследство на Централни хали, в сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната, която ще наброява над 10 000 заглавия. На сутеренното ниво ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.

Всички детайли, визуализации, идейни планове и подробно описание на проекта на Kaufland България за Централни хали могат да бъдат разгледани тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови