Спаси София кани на протест за спасяване на Халите

OFFNews 02 август 2021 в 13:05 2154 1

Снимка Архив

Спаси София организира протест за спасяване на автентичния вид на емблематичните Централни хали в столицата, съобщиха от организацията. 

В сряда вечер градските активисти ще правят жива верига около сградата срещу "намерението за превръщането ѝ в голям и безличен супермаркет". „Каним всички софиянци, за да заявим категорично, че не искаме Халите да бъдат изцяло променени както по отношение на интериора, така и що се касае до функциите на закрит пазар”, заявява Борис Бонев, независим общински съветник.

От Спаси София апелират Министерството на културата да не съгласува подобен проект преди да бъде направен функционален и пространствен анализ за отражението върху сградата и района, а архитектурният план да бъде подложен на обществено обсъждане.

„Софиянци имаме право да изкажем мнението си за това какво ще се случва в една от най-знаковите сгради в центъра на София” - категоричен е Бонев. 

Сградата е частна собственост от 1999 г. Тя има статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Имотът попада и в границите на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец”, като за него са предвидени режими на опазване. 

Преди дни от "Кауфланд“ обявиха, че ще вложат 50 млн. лв. в реконструкцията на Централни хали. Сградата няма да бъде брандирана. Все още няма технически проект за реконструкцията, но е направено пълно техническо обследване и са установени пукнатини по фасадата, корозия на носещи части и ред други повреди, които изискват пълен ремонт. Той ще бъде съобразен със статута на сградата като паметник на културата и когато бъдат довършени преговорите със собственика на сградата – израелското дружество „Аштром“, ще се изготви подробен технически проект, който ще се съгласува с институциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови