Сръбската църква канонизира хиляди "сърби, убити от българите" през Първата световна война

Канонизацията им идва малко след разразилия се скандал с паметната плоча за убитите от сърбите българи в Босилеград през 1917 г.

ОFFNews 16 юни 2017 в 22:14 11587 5

Сръбската църква канонизира т. нар. "Сурдурларските мъченици" или всички сърби, избити от българските окупатори по време на Първата световна война в Сурдулица, предаде сайтът "Двери на православието".

На 29 май се е състояло първото честване на техния ден. В сайта на Сръбската патриаршия пише, че става дума за 7000 души, 4000 от които идентифицирани.

Сръбската пропаганда от следвоенния период пише за 20 до 30 хиляди избити от "българските окупатори" и тази цифра заляга в официалната сръбска история. Тъй като цялото местно население е значително под тези числа, сръбските историци обясняват разликата с това, че българите са водили всички заловени от цяла Сърбия именно в Сурдулица и под предлог за депортиране в България са били убивани, допълва изданието.

Инициатор на канонизирането е Вранския епископ Пахомий, който през 2010 г. издигна в двора на училището в Сурдулица военна гробница с костите на убитите.

Първи в акта за канонизацията се пише: "Скопски митрополит Викентий, Призренски епископ Никифор Перич, игуменът на манастира "Св. Прохор Пшински" Владимир и цялото братство, убити в периода на Първата световна война от 1915 до 1918 г. от българските окупатори".

Първата литургия за новия празник в сръбския църковен календар беше отслужена от Вранския епископ Пахомий на 29 май в църквата "Св. Георги" в Сурдурлица.

Изданието разказва, че събитията са свързани с Топлишкото въстание на Коста Пекянец и Коста Войнович в 1917 г., при потушаването на което българските войници и части на ВМОРО убиват близо 1500 души. В акта за канонизацията не се споменава, че при тези кървави събития има убити от сръбските четници и сред българското население, като например 37-те убити вкл. деца при запалването на Босилеград и др.

Всъщност, канонизацията става малко след разразилия се скандал около паметната плоча с имената на 37-те убити българи, която бе поставена в Босилеград. На 15 май инициативен комитет в града, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, откри паметната плоча. Тогава нито кметът, нито други официални лица от сръбска страна не присъстваха на откриването на плочата.

По-късно плочата бе преместена, а след това дори прибрана в полицейския участък на града. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

3

neverland

19.06 2017 в 09:48

Синдромът на малкия, на малцинството.
Чувстваш се уязвим, че всичко е против теб, че те потискат. Търсиш постоянно поводи да си вкараш гордост, самочувствие, да те видят и чуят всички.