След като кметът на Босилеград арестува паметника, българин постави имената на загиналите на къщата си

Владимир Йончев 05 юни 2017 в 17:23 6979 1

Българинът от Босилеград Димитър Димитров сложи на къщата си винил с имената на загиналите в погрома през 1917 г., след като кметът на града, също българин, премахна мраморната плоча в памет на жертвите на трагичните събития.

Плочата беше открита на 15 май тази година по време на гостуването на вицепрезидента Илияна Йотова в Босилеград.

Плочата, която беше точно пред паметника на Васил Левски в градчето в Западните покрайнини, престоя само един ден.

На 17 май рано сутринта кметът Владимир Захариев я "арестува" и понастоящем плочата е в местната полиция.

Макар да липсва официално изявление от кмета, пред хората в Босилеград той е обяснил, че няма смисъл от излишно нагнетяване на отношенията със сърбите. Захариев отказа да присъства и на откриването на плочата при посещението на Йотова.

От своя страна пък вицепрезидентът отказа да отиде в кметството. Вместо това Йотова посети Културно-информационния център и даде да се разбере, че той е институцията, на която дава доверието си.

Погромът в Босилеград на 15 и 16 май 1917 г. е едно от най-жестоките събития в българската история. (Повече за него четете тук). Сърбите, които превземат града, който дотогава е на територията на България, по особено жесток начин убиват 32-ма души, основно жени и деца и изгарят 317 къщи. 

В писмо, изпратено до медиите от Културно-информационния център, се казва, че Димитър Димитров е поставил винала с имената на загиналите на 3 юни, на Задушница. Направих това като съвестен и национално отговорен гражданин. Бог да прости невинните жертви!, се казва в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови