Полицията в Босилеград премахна паметната плоча за убитите българи през 1917 г.

ОFFNews 25 май 2017 в 16:50 16388 1

Източник: в-к "Глас Пресс"

Паметната плоча, издигната в чест на 37-те убити българи по време на опустошаването на Босилеград и района от Сърбия през 1917 г., е премахната от мястото си - паметника на Васил Левски в града, от местните полицейски власти, предава вестник "Глас Пресс", позовавайки се на разказ на очевидци.

Вчера паметната плоча, която бе открита на 15 май в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, е била поставена от Демократичния съюз на българите пред паметника на Васил Левски града в 8, 45 сутринта. После е дошла кола с полицаи и командира на полицията Новица Стоянов, които отнесли паметната плоча в полицейския участък в Босилеград.

Представители на съюза отишли до кметството, за да разберат каква е причината за прибирането на плочата, но отговор така и не получили. Кметът на града Владимир Захариев отрече да е запознат с действията на полицията, като после били предложени места, където евентуално да бъде поставена.  

Това не е първи скандал около паметната плоча. Още с поставянето си тя предизвика политически скандал, когато кметът на града, който е българин, бойкотира официалното и откриване в деня, в който се навършиха 100 години от палежа на града от сърбите, когато биват убити 37 българи. 

На 15 май кметът Захариев не присъства на официалното и откриване, както и нито един официален представител на сръбските власти. Той отказва и да посети всички мероприятия, свързани с трагичната дата.

На отговора защо не е дошъл на откриването на паметната плоча на сънародниците си, тогава той отговори от местната кръчма - "Не съм бил поканен".

„Паметната плоча не зависи от мен. Пуснали сме протестна нота до посланика и до президентството”, каза кметът на Босилеград и лидер на българското малцинство Владимир Захариев.

История на събитията от 15-16 май 1917 г. може да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

1

neverland

26.05 2017 в 11:30

Същата история като онзи дебелият македонец, дето троши с варията.

Няма смисъл да подхождаме емоционално и да се палим.

Мисля, че просто властите са подходили чисто формално, а паметникът ни не е имал нужните разрешителни и поставянето му. Било един вид самоволно действие, без необходимите документи, строителни книжа, архитектурен план...