София иска отсрочка за нова методика за такса смет до 2016 г.

OFFNews 16 юни 2014 в 15:26 1324 0

Новата методика за такса смет ще доведе до по-високи сметки за бита.

Най-разумно и отговорно би било да се отложи приемането на новата методика на формиране на такса смет, но да се продължи да се работи в реалистични срокове, да се направят експертни анализи, да се направи сериозно дискутиране с обществеността и чак тогава бихме могли да говорим за 2016-а година за постепенна, плавна промяна на такса смет.

Това обяви пред БНР заместник-кметът по финансовите на Столичната община Дончо Барбалов по повод публичното обсъждане на новите методики за формиране на таксата за битови отпадъци.

Според Барбалов внесената в Министерския съвет методика все още има много грешки, а за обсъждане е трябвало да се предложи документ, който е готов за приемане.

При изработката на правила трябва да се отчита какви отпадъци произвежда замърсителят и социалният елемент, уточни той.

Съгласно Закона за местните данъци и такси от 1 януари 2015 г. масово използваният сега метод - определяне на таксата на база на данъчната основа, няма да е възможно. В методика, разработена от финансовото министерство, се предлагат три варианта за таксата, различни от данъчната основа. Тази методика все още е проект.

Смята се, че чрез промяната на начина на определяне на такса смет тя ще се увеличи за битовите потребители, а бизнесът ще бъде облекчен.

„Да, има нови правила, въпросът е, че няма кой да ги приеме“, коментира председателката на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова по повод очакваната оставка на правителството.

Въпросът ще бъде обсъден в петък от Управителния съвет на сдружението в петък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови