Такса смет скача до три пъти от 2015 г.

OFFNews 12 юни 2014 в 19:01 6952 7

Такса смет скача до три пъти от 2015 г.

Такса смет ще се повиши до три пъти от януари следващата година. Това показват първите разчети на Столичната община и доклад на финансовия министър Петър Чобанов, съобщи „Дневник“.

Повишаването важи особено за 2-стайните панелни апартаменти, в които живеят трима или четирима души в домакинство.

По-висока цена ще плащат и фирмите, става ясно от доклада на финансовия министър, внесен за съгласуване в Министерския съвет.

Според доклада на Чобанов всяка община ще може да избира между няколко нови начина за изчисляване на таксата смет, като ще може и да прави комбинации между новите методики, например в зависимост от спецификите на кварталите в големите градове.

Средното увеличение на такса смет за жителите на столицата на база използваната вода ще бъде 88,5%. За фирмите обаче се очаква да има спад от 61%, сочат първите сметки за промяната в такса смет, представени от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов.

Жителите на София плащат в момента 60 млн. лева за смет годишно, като тази сума ще се увеличи на 113 млн. лева след промените.

Според план-сметката на Столична община през миналата година за сметоизвозване и почистване са заложени 147 млн. лева.

По този начин според тази методика на един кубик изразходвана вода таксата смет ще е около 1,83 лева.

Ако такса смет се изчислява средно на човек, размерът й ще е 77,40 лева на година, посочи Дончо Барбалов, като уточни, че в момента в София годишно се генерират 360 000 тона отпадъци, а физическите и юридическите лица са общо 1,99 млн. души – населението по настоящ адрес в столицата е 1,42 млн. души, а юридическите лица са още 570 000.

Според методиката по зони досега за двустаен апартамент в панелен блок, в който живеят четирима души, в първа зона се заплащаше 106 лева за година, а за втора зона – 85 лева годишно. С тази методика таксата смет се уеднаквява и достига 309,6 лева на година.

Увеличение ще има и за фирмите, които използват много вода, като това са 39% от юридическите лица.
Столичната община продължава да изчислява как ще се промени размерът на такса смет според различните методики. Министерският съвет трябва да приеме новите правила до 30 юни.

След това ще трябва да се направят промени в Закона за местните данъци и такси.

В края на миналата година Народното събрание вече гласува промени в Закона и наложи срок до средата на годината за приемането на нова методика за изчисляването на таксата. Новата методика трябва да влезе в сила от началото на 2015 г.

Експертна група, които да измисли новите правила за изчисляването на такса смет, беше сформирана едва в края на май. До момента нова методика няма, но финансовият министър вече е внесъл в Министерския съвет доклад с уточнението, че експертите ще работят до 25 юни.

По думите на зам.-кметът Дончо Барбалов обаче времето за написването на новите правила е недостатъчно и има голям риск от допускане на грешка в закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!