Quantcast

Такса смет скача до три пъти от 2015 г.

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2014 в 19:01 6323 7

Такса смет скача до три пъти от 2015 г.

Такса смет ще се повиши до три пъти от януари следващата година. Това показват първите разчети на Столичната община и доклад на финансовия министър Петър Чобанов, съобщи „Дневник“.

Повишаването важи особено за 2-стайните панелни апартаменти, в които живеят трима или четирима души в домакинство.

По-висока цена ще плащат и фирмите, става ясно от доклада на финансовия министър, внесен за съгласуване в Министерския съвет.

Според доклада на Чобанов всяка община ще може да избира между няколко нови начина за изчисляване на таксата смет, като ще може и да прави комбинации между новите методики, например в зависимост от спецификите на кварталите в големите градове.

Средното увеличение на такса смет за жителите на столицата на база използваната вода ще бъде 88,5%. За фирмите обаче се очаква да има спад от 61%, сочат първите сметки за промяната в такса смет, представени от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов.

Жителите на София плащат в момента 60 млн. лева за смет годишно, като тази сума ще се увеличи на 113 млн. лева след промените.

Според план-сметката на Столична община през миналата година за сметоизвозване и почистване са заложени 147 млн. лева.

По този начин според тази методика на един кубик изразходвана вода таксата смет ще е около 1,83 лева.

Ако такса смет се изчислява средно на човек, размерът й ще е 77,40 лева на година, посочи Дончо Барбалов, като уточни, че в момента в София годишно се генерират 360 000 тона отпадъци, а физическите и юридическите лица са общо 1,99 млн. души – населението по настоящ адрес в столицата е 1,42 млн. души, а юридическите лица са още 570 000.

Според методиката по зони досега за двустаен апартамент в панелен блок, в който живеят четирима души, в първа зона се заплащаше 106 лева за година, а за втора зона – 85 лева годишно. С тази методика таксата смет се уеднаквява и достига 309,6 лева на година.

Увеличение ще има и за фирмите, които използват много вода, като това са 39% от юридическите лица.
Столичната община продължава да изчислява как ще се промени размерът на такса смет според различните методики. Министерският съвет трябва да приеме новите правила до 30 юни.

След това ще трябва да се направят промени в Закона за местните данъци и такси.

В края на миналата година Народното събрание вече гласува промени в Закона и наложи срок до средата на годината за приемането на нова методика за изчисляването на таксата. Новата методика трябва да влезе в сила от началото на 2015 г.

Експертна група, които да измисли новите правила за изчисляването на такса смет, беше сформирана едва в края на май. До момента нова методика няма, но финансовият министър вече е внесъл в Министерския съвет доклад с уточнението, че експертите ще работят до 25 юни.

По думите на зам.-кметът Дончо Барбалов обаче времето за написването на новите правила е недостатъчно и има голям риск от допускане на грешка в закона.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2014 в 02:49

Zashto shte uvelichavat taksa smet prez 2015? Moje bi togava veche nikoi nyama da ima smet za izhvurlyane...

12.06 2014 в 21:03

Абе, по-добре да изчисляват таксата смет на базата на атмосферното налягане за района - пак ще е толкова справедливо ...

то бива стригане, ама щом овците търпят , хак да им е !!!!

12.06 2014 в 21:01

И после нямало лобита пффф! Какви са тези глупости? Tози начин на изчисление и въобще законовите промени са за да може многоимотните и заможни навъдили се последните 10тина години "предприемачи" които настроиха сгради под път и над път да не плащат и стотинка или да плащат по-малко отколкото сега докато реализират имотите си! Важното е да се обръсне бедняка който чинно ходи да плаща и бабичките които по навик първо оправят сметките пък какво ще остане за ядене не се мисли.

12.06 2014 в 19:40

Методиката на Боко продължава с известни нюанси. Като не може да се подобри организацията и методиката се отива на рязко увеличение на данъците за потребителите. Така е най лесно. Фандъкова да му мисли, а не само да изпълнява нарежданията някому. Дано има някой който с цифри да докаже колко пъти са се повишили местните данъци и такси в последно време без да има някаква особена полза за данъкоплатците!

12.06 2014 в 19:35

А който не плаща вода?

12.06 2014 в 19:25

Е да, както винаги идват социалистите, теглят заеми, увеличават пенсиите с цели 3 лева, раздават коледни и всякакви бонусчета, фалират полека-лека държавата. След тях идва дясно правителство и се опитва с икономии и ограничения да поправи нещата. Това не се нрави на народа, той излиза на площада, иска помощи, намалени данъци и бонусчета, идват отново социалистите и пак фалират държавата. И така докога?

12.06 2014 в 19:15

Бочко да му мисли. При него ще скочат цените на тока, парното, водата, газа, бензина, хранителните стоки и т.н. Като се разбунтува населението полицията ще почне с побоища и ето ти пак БСП на власт - спасители на Отечеството от герберастката диктатура. Има-няма една година.