Ситнилски: Прокуратурата е овладяна от неидентифицирани елементи

OFFNews 25 март 2014 в 11:54 2542 1

Камен Ситнилски. Снимка: БГНЕС, архив

Изключването на Камен Ситнилски като член на Висшия съдебен съвет (ВСС) е признак за "овладяване" на съдебната власт и конкретно на прокуратурата след "настъпление на неидентифицирани елементи".

Тезата разви самият Ситнилски пред bTV. 

Бившият зам. главен прокурор бе отстранен като член на ВСС на 13 март след процедура, която той определи като неправомерна. По думите му тя е конкретен пример за вземане на решение „под влияние”.

„ВСС прие едно решение с 16 гласа „за”, което обяви за законосъобразно. В случая трябваха минимум 17 гласа, защото 2/3 от целия състав (ВСС е съставен от 25-има членове – бел. ред.) са 17 гласа”, обясни прокурорът, позовавайки се на Закона за съдебната власт. Решението бе прегласувано: „Кое е налагало да се прегласува втори път? Никой не успя да обясни. Прегласува се, получи се същият резултат. Учудвам се как не е станало трети път, докато се получат 17 гласа „за”. Ако ме разбирате какво искам да кажа”.

Камен Ситнилски бе атакуван и по делото срещу бившия шеф на НАП Мария Мургина, по което се твърдеше, че е изнасял информация: „Имаше такива злостни подмятания в определени медии, депутати, които явно са се базирали на някакви слухове. Винаги, по всяко време съм се придържал към закона, затова не съм бил удобен. Нещо да се доказа? Не се доказа нищо. Според мен трябва да се постави широкият проблем – нестабилността във ВСС, наличието на определени хора, които невсякога изразяват своята свободна воля”.

По думите му „определените хора” явно са тези 16 членове на ВСС гласували за отстраняването му: „Няма групи, но там има членове, които гласува не благодарение на свободно избраната си воля, или не само с нея. Явно възпремат указания на чужди на съдебната система”. Ститнилски каза още, че тази тенденция се наблюдава от около година.

Той каза, че вече е сезирал ДАНС и иска отговор от председателя й Владимир Писанчев на въпроса защо е издал допуск до класифицирана информация на лица, които нямат право на това. Става въпрос за двама прокурори от ВСС: „Въпреки всичко, по тяхно искане, подписано от представляващия ВСС, който не е ръководител, ДАНС издава допуск – това е неправомерно. Приканвам Писанчев да отнеме допуска, за да се установи законността. Те я четат (класифицираната информация – бел. ред.), преразказват я на колегите и нарушават принципа на свободната воля”. Прокурорът каза, че е изпратил сигнала и до парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност, но и оттам няма отговор. Всичко приключило с образуване на дело срещу неизвестен извършител.

В началото на февруари бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че медийният магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски контролира прокуратурата. На въпрос дали подкрепя твърденията му, Ситнилски коментира: „Явно г-н Цветанов е по-информиран от мен и затова е споменал имена. Не мога да кажа дали е лъжа. След като го твърди, за него явно е истина”.

Камен Ситнилски говори и за обвиненията, отправяни му от зам.-главния прокурор Ася Петрова, която се оплака от непристоен телефонен разговор между нея и него по делото „Килърите”, по което тя бе окръжен обвинител. „Ася Петрова не е единственият прокурор, по отношение на когото съм повишавал тон. В прокуратурата място за глезотии няма, няма място и за нарушаване на някои принципи – прокурор трябва да докладва на висшестоящия прокурор”, обясни той.

Той допълни, че става въпрос за образуването дело по убийството на шофьора на Петрова, при което са дадени указания да се разследва внимателно и да се докладва редовно: „Седмица-две, никой не докладва. Обадих се, тя каза, че е докладвала на вътрешния министър Цветан Цветанов. Тогава повиших тон – министърът трябва да докладва на теб, ти си объркала принципа. Човек на 65 години съм, при това се имам за кавалер, да я наричам с квалификации е несериозно”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!