Сеч на дървета в Борисовата? Още не сме свършили, твърдят от фирмата собственик на Мария Луиза

Не си го и помисляйте, реагира светкавично председателят на СОС Георги Георгиев

OFFNews 09 февруари 2023 в 12:01 4015 0

Сеч в Борисовата

Снимка Архив

Незаконна сеч в Борисовата градина

Прочистването не е свършило, имаме още да прочистваме терена. 

С тези думи представителят на дружеството-собственик на къпалнята "Мария Луиза" Тодор Тодоров взриви Столичният общински съвет, който разглежда извършената незаконна сеч в Борисовата градина. Не си го и помисляйте, реагира светкавично председателят на СОС Георги Георгиев. 

Ако има някакви паднали дървета, ще бъдат компенсирани. Не смятаме, че случилото се спира нашият проект за възстановяваме на къпалнята, подчертавам, че проектът не предвижда ново строителство, каза още Тодоров. Ако са премахнати 28 дървета, ние ще ги възстановим, обясни той. 

В отговор на въпрос той уточни, че са наели специализирана фирма - ДЗЗД "Грийн партнърс" БКС, която да направи просека в терена

Шефът на СОС припомни, че дружеството "Софийски имоти" е апортирало собствеността си в къпалнята "Мария Луиза" в дружеството "Парк "Мария Луиза" АД и от 2003 г притежава 41,96%. "Софийски имоти" вече 20 години не е имало представител в дружеството, защото той се избира с мнозинство, обясни Георгиев. 

Констатирахме изсичането на над 20 дървета на терена на къпалнята „Мария Луиза“ в Борисовата градина. За това изключително грубо нарушение налагам максималната глоба  на дружеството-собственик на терена „Парк Мария Луиза“, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на 1 февруари. На следващия ден тя сезира МВР и прокуратурата.

Кметът Йорданка Фандъкова уточни днес, че изсечените незаконно дървета са 28, което е установено според протокола на дърветата на терена в Борисовата градина. Тя допълни: 100% лъжа е, че сечта е заради издадена виза за проектиране на къпалнята "Мария Луиза". Визата предвижда да се запазят изискванията на зоната и тя да се съгласува с Министерството на културата, РИОСВ и проектанта на ПУП на Борисовата градина, обясни Фандъкова. 

Столичният кмет е наложила глоба в максимален размер от 100 000 лв. на дружеството-собственик на терена. 

Тя предложи да се създаде работна група, която да разгледа подробно договора от 2003 година при кмета Стефан Софиянски. И още - ако и когато решат да внесат проект, той да бъде разгледан от комисиите на СОС. 

Нищо случило се в Борисовата градина не е, защото някой нещо е разрешил, категоричен бе кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Той е подписал разрешение за изсичане на 11 дървета - 5 изсъхнали иглолистни и 6 широколистни, израсли върху инфраструктура на къпалнята. Те са непокътнати, обясни районният кмет. 

Той настоя визата за проектиране да бъде отнета от дружество "Парк Мария Луиза" АД. Не вярвам на тези хора, каза още Трайков. И предложи, разрешенията за отсичане на дървета, издавани от районните кметства, да бъдат не със срок на валидност 2 години и задължение 48 часа по-рано да бъдат уведомени общинските власти, а доста по-кратък. 

Ще променим това, разрешенията за отсичане трябва да се издават за конкретен ден и тогава няма да има нужда от никакъв срок на валидност, увери председателят на СОС Георги Георгиев. 

Тодоров от дружеството собственик не отговори на въпроса защо не са спазили 48-часовия срок, но каза, че Фандъкова изпратила общинска полиция да ги спре, иначе щели да отрежат и разрешените 11 дървета. Премахнати са и две бараки, трябваше да се направи просека. Нямаме мотив да режем дървета умишлено, настоя Тодор Тодоров. 

По време на заседанието пред сградата на общината се проведе протест на граждани, организиран от групата "Да спасим Борисовата градина". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!